Gündem

'Ortak mekanizma kararı olumlu, somut adım gerek'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Aybet, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın Türkiye ziyaretinde varılan "ortak mekanizma" kararının olumlu olduğunu belirterek, somut adımlar beklendiğini söyledi.

'Ortak mekanizma kararı olumlu, somut adım gerek'
18-02-2018 15:02

İSTANBUL - GÜLSÜM İNCEKAYA

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye ziyaretinde varılan "ortak mekanizma" kararının olumlu olduğunu belirterek, "ABD tarafının Türkiye ile ilişkilerinde gerçekten geleceğe odaklı yeni bir iş birliği sayfası açmaya niyetli olduğu görülüyor. Ancak niyetler ne kadar uygulamada sonuç verecek göreceğiz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Tillerson'un Ankara'da gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısını AA muhabirine değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Aybet, Türkiye'nin dik duruşu ve ince ayar diplomasisinin varılan noktada başarılı katkısının görüldüğünü söyledi.

Aybet, hem Türkiye'nin güvenlik endişelerini anladıklarını söyleyip hem de YPG'ye silah vermekte ısrar eden ABD'nin, Suriye konusunda çelişkili politikalar izlediğini kaydetti.

Beyaz Saray'ın Suriye iç savaşının başından beri çelişki içinde olduğuna değinen Aybet, "Obama döneminde Suriye'ye müdahale etmemekten, Esed rejimini devirmek için muhalif gruplara eğit donat programından, rejimin kimyasal silah kullanımını kırmızı çizgi ilan edip buradan geri adım atmaktan, eğit donat programını bırakıp tamamen DEAŞ'a odaklı bir temizleme operasyonuna giden bir süreçten bahsediyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Aybet, ABD'nin bu süreçte bazen Rusya'nın yanında, bazen karşısında olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"ABD bazen 'rejim değişmeli' dedi, bazen buradan geri adım attı. DEAŞ'a karşı 'taktiksel ve kısa vade' diye adlandırdığı bir terör örgütü ile iş birliğine girdi. Bu örgüte silah sevkiyatı yaptı. Rakka operasyonundan sonra YPG ile iş birliğini bitireceğini söyledi ama bitirmedi.

DEAŞ'ı bulunduğu bölgelerden temizledikten sonra Suriye'den çekileceğini söyledi ama şimdi uzun vadede kalıcı olduğunu söylüyor. Bu kadar çok 'U' dönüşten sonra ABD yetkililerinin son birkaç gün içinde kafaları yine karıştıracak çelişkili açıklamalar yapmalarının çok da ciddiye alınacak bir tarafı yok çünkü yapılan açıklamalar, yapılan tutarsızlıkları örtmek amacıyla yapılıyor ve sonrasında değişebiliyor. Ortak mekanizma kararı ikili ilişkilerin normalleşmesi adına olumlu bir karardır."

"Somut adımlar gerek"

Prof. Dr. Gülnur Aybet, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un Ankara ziyaretini olumlu bulduğunu ifade ederek, konuk bakanın ikili ilişkilerde geleceğe odaklı bir çözüm arayışı içinde, dürüst ve samimi bir yaklaşımla geldiğini kaydetti.

Görüşmelerin sonunda kurulmasına karar verilen sonuç odaklı mekanizmaların önemli olduğuna dikkati çeken Aybet, "Bu mekanizmalar iki çalışma grubundan oluşuyor. Burada karşılıklı olarak kurumlar ve uzmanlar anlaşmaya varamadığımız konuları detaylı olarak üzerinde sonuç odaklı bir çalışma gerçekleştirecekler. Somut adımlar önemli, bu mekanizmalar bunun için kuruldu." açıklamasında bulundu.

Aybet, Menbiç'in bu çalışma grubunda ilk çözülecek konu olacağını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Somut adımlar bekleniyor ve bu adımların oluşmaması için bir sebep yok çünkü bu görüşmelerde ABD tarafının Türkiye ile ilişkilerinde gerçekten geleceğe odaklı yeni bir iş birliği sayfası açmaya niyetli olduğu görülüyor ancak niyetler ne kadar uygulamada sonuç verecek göreceğiz.

Tillerson'un bir gece önce Sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanımız ile yaptıkları uzun görüşme de de endişelerimiz ve tükenmekte olan sabrımız çok net bir şeklide anlatıldığı gibi Tillerson'un da ABD'nin pozisyonundan duydukları endişeleri dile getirmesi için net ve dürüst bir karşılıklı buluşma oldu."

"İnce ayar diplomasisi başarılı oldu"

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Tillerson'a Türkiye'nin endişelerini net bir şekilde ifade ettiğini kaydederek, Ankara'nın dik duruşu ve ince ayar diplomasisinin, varılan noktada, başarılı katkısının görüldüğünün altını çizdi.

Cenevre'de bütün tarafların hassasiyetlerini kapsayıcı bir çözüm için Astana ve Soçi süreçlerinin pozitif katkıları olduğuna değinen Aybet, sözlerini şöyle tamamladı:

"ABD'nin gerçekçi bir yaklaşımla, Rusya'nın da bu önemli süreçte angaje edilmesi gerektiğinin önemini anlamış olması olumlu bir yaklaşımdı. Sonuçta herkes savaşın bir an önce bitmesini, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını, sürdürülebilir bir barış ve siyasi çözüm kapsamında bu topraklardan bütün terör örgütlerinin temizlenmesini istiyor. Bu sonuca varırken farklı yöntemler gözetilse ve hatalar yapılsa da herkes geleceğe odaklı bir şekilde ilerlerse bir yerde uygulamada da ayrılan yollar birleşebilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER