Dünya

Orta ve Kuzey Amerika'da aşırı sıcaklar Sanayi Devrimi öncesine göre 35 kat daha olası

Meksika, Orta Amerika ve ABD'nin bazı bölgelerini etkisi altına alan sıcak hava dalgalarının, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma nedeniyle Sanayi Devrimi öncesine kıyasla 35 kat daha olası hale geldiği belirtildi.

Orta ve Kuzey Amerika'da aşırı sıcaklar Sanayi Devrimi öncesine göre 35 kat daha olası
20-06-2024 15:18
Ankara

Uluslararası bilim insanlarının oluşturduğu World Weather Attribution (WWA) tarafından yapılan araştırmada, insan kaynaklı küresel ısınmanın Kuzey ve Orta Amerika'daki aşırı sıcaklar üzerindeki etkisini gözlemlemek için mayıs ve haziran aylarının 5 gününde maksimum gündüz ve gece sıcaklıkları incelendi.

Uzmanlar, insan kaynaklı küresel ısınmanın hava sıcaklığını gün içinde yaklaşık 1,4 santigrat derece artırdığını, bu durumun aşırı sıcak dalgalarını Sanayi Devrimi öncesi döneme kıyasla 35 kat daha olası hale getirdiğini tespit etti.

Gece sıcaklıklarının da yaklaşık 1,6 santigrat derece arttığını belirleyen uzmanlar, artış eğiliminin devam edeceğini ve yayılabileceğini belirtti.

Uzmanlar, fosil yakıt üretiminin durdurulması için gerçek bir faaliyette bulunulmazsa ölümcül sıcak hava dalgalarının yaygınlaşacağına dikkati çekti.

The Guardian'ın haberine göre, araştırmanın yazarlarından Izidine Pinto, "İnsanlar, atmosferi fosil yakıt emisyonlarıyla doldurduğu sürece sıcaklıklar daha da kötüleşecek ve savunmasız insanlar ölmeye devam edecek." ifadesini kullandı.

Meksika'da yılın başından bu yana etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 125'e çıkmış, bazı eyaletlerde hava sıcaklığı 45 santigrat dereceyi aşmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER