Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projeleri,, Türkiye'nin 81 ilinde devam ediyor. Proje kapsamında Türkiye'nin tamamında yapılan araştırmalar ile nesli tükenmekte olan endemik bitki ve hayvanların tespit edilerek koruma altına alınması amaçlanıyor. Projenin Kocaeli'de yürütülen kısmı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı 1. Bölge Müdürlüğü Kocaeli Şube Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Toplam 3 bin 626 kilometrekare yüzölçümüne sahip Kocaeli'de, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kocaeli Şube Müdürlüğü tarafından oluşturulan 43 paftada 6 uzman grup keşif çalışmaları yapıyor. Damarlı bitkiler, Memeliler, Kuşlar, Sürüngenler, Çift Yaşarlar ve İç Su Balıkları uzmanlarının oluşturduğu 6 grupta çalışan akademisyenler, 2015 yılının Kasım ayından bu yana arazilerde araştırmalar yapıyor.
Akademisyenler arazide bitki ve hayvan türlerini arıyor
Projenin Kocaeli ayağında Damarlı Bitkiler Uzmanı ve ekip lideri olarak görev yapan Prof. Dr. Fazıl Özen ve Kuş uzmanı olarak görev yapan Ornitolog Doç. Dr. Ali Uzun, Kartepe eteklerinde endemik bitki ve hayvan araştırmasına çıktı. Ekipleri ile birlikte kendi uzmanlık alanlarında çeşitli araştırmalar yürüten akademisyenler, endemik bitki arayışlarının yanı sıra, dağların eteklerindeki hayvan ve bitkileri de envantere kaydederek sınıflandırılmalarını sağlıyor. Kocaeli'de envantere kayıtlı yaklaşık bin 500 bitkinin olduğu öğrenilirken, bu sayının Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'nin tamamlanmasının ardından 5 bin dolaylarına yükselmesi bekleniyor. Aynı şekilde bilinen hayvan türleri çeşitliliğinde de artış beklenen projede, endemik türlerin korunmasına yönelik olarak da çeşitli önlemler alınıyor.
"Çalışmayı 3 üniversiteden akademisyenlerle yürütüyoruz"
Projenin Kocaeli ayağı hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kocaeli Şube Müdürvekili İlyas Çiçek, "Bu proje 81 ilde yürütülüyor. Toplam 26 ilde şu anda tamamlandı. Kocaeli'de 6 uzman grubumuz çalışıyor. Toplam 730 gün sürecek olan bir proje. 2017 yılının Kasım ayında tamamlayacağımız projemizin, şu an Kocaeli'de yüzde 60'ını tamamladık. Her uzman grubumuzun çalışma saatleri farklı. Örneğin, damarlı bitkiler uzmanımızın çalıştığı bir saatte, sürüngen uzmanını göremezsiniz. Uzman arkadaşlarımız tamamen kendi uzmanlık alanlarının en iyi sonuç verdiği saatlere göre çalışıyorlar. Kocaeli'deki çalışmayı 3 üniversiteden akademisyen arkadaşlarımız ile yürütüyoruz. Ankara Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nden hocalarımız geliyor. Kocaeli Üniversitemiz de koordinatör üniversite olarak görev yapıyor. Bu proje ile Kocaeli'nin Biyolojik Çeşitlilik Envanteri tekrar çıkarılmış olacak. Bu şekilde endemik, yani nesli tükenmek üzere olan türleri de belirleyebileceğiz. Endemik türler belirlendikten sonra, onların yaşatılması ve çoğaltılması açısından gereken tüm çalışmaları yapacağız" şeklinde konuştu.
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi, 2017 yılının Kasım ayında tamamlanmış olacak.
Dinçer Akbir
Kaynak: IHA
dikGAZETE.com