Genel

'Orhanlı gişeleri' davasında 187 sanık hakim karşısında

FETÖ'nün darbe girişiminde Tuzla Orhanlı gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylarda 6 kişinin şehit edilmesi ve 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 187 sanığın yargılanmasına başlandı.

'Orhanlı gişeleri' davasında 187 sanık hakim karşısında
06-11-2017 19:23

Ä°STANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında Tuzla Orhanlı GiÅŸeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda biri polis 6 kiÅŸinin ÅŸehit edilmesi ve 42 kiÅŸinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara iliÅŸkin 187 sanığın yargılandığı davanın ilk duruÅŸması baÅŸladı.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlar katıldı.

MüÅŸtekiler, sanık yakınları ve izleyicilerin de geldiÄŸi duruÅŸmada, 780 kiÅŸilik salon tamamen doldu.

Duruşma sanıkların kimlik tespitiyle devam ediyor.

Ä°ddianameden

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında Tuzla Orhanlı giÅŸeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylara yer verildi.

Ä°ddianamede, 4 subay, 176 Hava Harp Okulu öÄŸrencisi ve 5 er "ÅŸüpheli", aralarında yaralıların da bulunduÄŸu 118 kiÅŸi "maÄŸdur-müÅŸteki" sıfatıyla yer aldı.

Yalova Hava Meydan Komutanlığı'ndan Ä°stanbul'a intikal eden askerlerin Tuzla Orhanlı giÅŸeler ile Sultanbeyli / Mehmetçik Vakfı bölgelerinde faaliyet gösterdikleri anlatılan iddianamede, olaylarda biri polis 6 kiÅŸinin ÅŸehit edildiÄŸi ve 42 kiÅŸinin yaralandığı hatırlatıldı.

Ä°ddianamede, Orhanlı giÅŸelerinde darbecilerin tüm uyarılara raÄŸmen teslim olmadıkları, bölgede görev alan kolluk kuvvetleriyle çatışmaya girdikleri anlatılarak, söz konusu çatışma sırasında darbeci subaylar Binbaşı Ferhat Güney ve TeÄŸmen Emre Demirbilek'in etkisiz hale getirildiÄŸi kaydedildi.

Ä°ddianamede, 187 sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs'', ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs'' suçlarından üçer kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Bazı sanıkların ise "kasten öldürme, kasten öldürmeye teÅŸebbüs, silahla kasten yaralama, cebir ve tehdit kullanarak, silahla ve birden fazla kiÅŸi ile birlikte kiÅŸileri özgürlüklerinden yoksun kılma, mala zarar verme, iÅŸtirak halinde kamu malına zarar verme" suçlarından 10 yıl ila 5 kez müebbet hapis cezası arasında deÄŸiÅŸen oranlarda cezalara çarptırılmaları talep edildi.

Muhabir: Hüseyin KulaoÄŸlu-Yunus Ege

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER