Sağlık

Organ naklinde uluslararası işbirliği için düğmeye basılıyor

Avrupa Organ Bağışı Kongresi'nde, organ bağışı ve naklini artırmak, sağ kalım oranlarını yükseltmek ve bu konuda yasa dışı yolları ortadan kaldırabilmek amacıyla uluslararası işbirliği ağının oluşturulması kararlaştırıldı. - Anadolu Ajansı

Organ naklinde uluslararası işbirliği için düğmeye basılıyor
30-10-2016 14:37

BARSELONA - YEŞİM SERT KARAASLAN

Avrupa Organ Bağışı Kongresi'nde, organ bağışı ve nakil sayısını artırmak, sağ kalım oranlarını yükseltmek ve bu konuda yasa dışı yolları ortadan kaldırabilmek amacıyla, uluslararası işbirliği ağının oluşturulması için düğmeye basıldı.

Bu kapsamda öncelikle, nakil yapılabilmesi için tüm ülkelerde hukuki alt yapının oluşturması, gerekli özellikleri taşıyan sağlık merkezlerinin hazırlanması ve nitelikli sağlık personelinin yetiştirilmesi, güvenlik açığının oluşmaması amacıyla her türlü tedbirin alınmasına yönelik çalışmalar başlatılacak.

Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Başkanı ve Avrupa Organ Nakli Cemiyeti (ESOT-EDTCO) Ülke Temsilcileri Komitesi Başkanı Eyüp Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Organ Nakli Cemiyeti çatısı altında düzenlenen Avrupa Organ Bağışı ve Nakli Koordinasyon Ajansı tarafından İspanya'nın Barselona kentinde gerçekleştirilen "Avrupa Organ Bağışı Kongresi"nde yeterli sayıda bağış yapılması, nakillerde başarı oranının artırılabilmesi ve uluslararası nakil ağının oluşturulabilmesi için tüm adımların masaya yatırıldığını söyledi.

Dünya genelinde her türlü farkındalık çalışmalarına karşın hala yeterli sayıda organ bağışı yapılamadığının belirlendiğini vurgulayan Kahveci, toplumlarda eğitim düzeyi arttıkça bağışçı sayısının da yükseldiğini ifade etti.

Türkiye, yasal düzenleme bulunmayan ülkelere öncü olacak

Türkiye'nin yasal düzenlemesi bulunmayan ülkelerde gerekli adımların atılmasında da öncü olduğunu anımsatan Kahveci, Türkiye Organ Nakli Vakfının koordinasyonunda yürütülen, Asya, Afrika ve Doğu Avrupa'daki gelişmekte olan 70 ülkeyi kapsayan "Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi" ile eğitimler verildiğini hatırlattı.

Kahveci, projenin organ bağışı ve organ nakli alanında teknik yardım ve iş birliği amacıyla hayata geçirildiğini ifade etti. Alanda, dünyanın en büyük projesi olduğunu ve beş yıl süreceğini aktaran Kahveci, proje için Türkiye Organ Nakli Vakfı bünyesinde de bir koordinasyon merkezi oluşturulduğunu söyledi.

Organ nakli konusunda herhangi bir yasal düzenlemesi olmayan 24 ülkeye teknik yardım verilerek düzenleyici yasal bir çerçeve oluşturulması için çalışmalar yapıldığını dile getiren Kahveci, bu kapsamda söz konusu ülkelerin organ bağışı ve nakliyle ilgili yasal düzenlemelerini tamamlamaları için teşvik edildiğini, alt düzenlemeler konusunda hukuki açıdan destek verildiğini bildirdi.

"İlk kez uluslararası organ değişimini gerçekleştirdik"

Yaklaşık 50 ülkede organ bağışı, organ nakli ve kronik organ yetmezliklerine ilişkin veri tabanı ve kayıt sistemi bulunmadığını, her ülkenin bağımsız bir şekilde kullanarak sağlıklı veri toplayacağı ve kayıt tutacağı ortak bir veri tabanı oluşturulacağını anlatan Kahveci, Uluslararası Organ Nakli Ağı (ITN- International Transplant Network) projesi çerçevesinde bazı ülkelerin Türkiye'ye "organ değişimi ağı" teklifinde bulunduğunu söyledi. 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER