Şubat ayı verilerini açıklayan Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM), online alışveriş ve diğer işlemler karşılığı internetten yapılan kartlı ödemelerin yüzde 32 arttığını duyurdu. BKM verilerine göre, online alışveriş ve diğer işlemler karşılığı kredi ya da banka kartıyla yapılan ödemeler 2011 yılından beri inanılmaz bir hızla artıyor. 2011 yılında 18.7 milyar TL olan dijital ödemeler, 2015 yılı sonunda 55.3 milyar TL'ye yükseldi. 4 yılda 3 kart artan internetten kartlı ödemelerdeki yükseliş trendi 2016 yılında da sürüyor. 2015 Şubat ayında 3.7 milyar TL olan internetten kartlı ödeme miktarı, 2016 Şubat'ında yüzde 32 artarak 4.9 milyar TL'ye ulaştı.
300'ü aşkın sanal mağazayı tek çatı altında toplayan cachback (para iadeli alışveriş) sitesi Avantajix.com'un kurucu ortağı Güçlü Kayral, online alışveriş hızlı bir şekilde yükselse de Türkiye'de e-ticaretin genel perakende içindeki payının hala yüzde 1,3 olduğunun altını çizdi. Bu oranın dünyada yüzde 7, İngiltere'de ise yüzde 11 olduğuna dikkati çeken Kayral, şunları söyledi: "2016 yılında e-ticaretin genel perakende içindeki payının yüzde 2'ye yükselmesi bekleniyor. Sanal alışverişlerde öteden beri gelen bir güvenlik kaygısı var. Bu kaygılar aşıldıkça e-ticaretin genel perakende içindeki payı hızla dünya seviyelerine, hatta daha yukarılara çıkacaktır. Türkiye'deki bir başka sorun ise sanal alışverişlerin avantajlarının tam olarak kullanılmamasıdır. E-ticaretin çok yaygın olduğu İngiltere'de online alışverişlerin büyük çoğunluğu cachback siteleri aracılığı ile yapılmakta. Bir örnek vermek gerekirse, İngiliz cachback sitesi Quidco.com'un 5 milyon üyesi bulunuyor. Bu site üzerinden 800 milyon poundluk alışveriş yapılıyor ve bu site her yıl üyelerine 50 milyon pound dağıtıyor."
Cashback sitelerinin avantajlarına da değinen Kayral, "Müşteri, online mağazaya direkt girmek yerine cachback sitesi üzerinden girerse, bizler komisyon alıyoruz ve bu komisyonunun tamamını müşteriye aktarıyoruz. Alışverişler benzersiz şekilde ucuza gelebiliyor. BKM verilerine dayanarak yaptığımız hesaplamaya göre, cachback siteleri kullanılmadan yapılan online alışveriş nedeniyle geçen yıl müşterinin cebine girmesi gereken yaklaşık 1 milyar TL, e-ticaret sitelerinin kasasında kaldı. Aslında bu para e-ticaret sitelerinin dağıtmaya hazır olduğu promosyon tutarıydı. Ama bu parayı sadece cashback sitesinden geçenler kullanabildi " diye konuştu.
KAYNAK: CHİP
dikGAZETE.com