Genel

Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulaları sayılacak

24 Haziran seçimlerinde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından, önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulaları sayılacak
21-06-2018 12:56

ANKARA (AA) - 24 Haziran seçimlerinde oy verme iÅŸleminin tamamlanmasının ardından, önce cumhurbaÅŸkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Türkiye, 24 Haziran'da sandık başına gidecek. CumhurbaÅŸkanı Seçimi ile 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263 oy kullanılacak. Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak, saat 17.00'ye geldiÄŸi halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, baÅŸkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanabilecek.

Seçmenler oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soÄŸuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliÄŸini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgeyi yanında bulunduracak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen kayıtlı seçmenler, bu belgelerden birisiyle oy kullanabilecek.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiÅŸ nüfus kayıt örneÄŸini ibraz etmesi ÅŸart olacak.

Cep telefonuyla kabine girilmeyecek

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliÄŸini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleÅŸik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Cep telefonu, fotoÄŸraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleÅŸme saÄŸlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme iÅŸlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Sandık kurulunun görev yaptığı yerde cep telefonu ile görüÅŸme yapmak yasak olacak. Ancak sandık kurulu baÅŸkan ve üyelerinin, görevleri gereÄŸi yapacağı görüÅŸmeler bu hükmün dışında tutulacak. Bu hükme aykırı davranan kimseler kurul baÅŸkanı tarafından uyarılacak, bu uyarıya raÄŸmen görüÅŸmesini sürdüren kimse, derhal oradan çıkarılacak.

Oy pusulasında yırtık, iÅŸaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. BirleÅŸik oy pusulasında tercih edilen alana "EVET" veya "TERCÄ°H" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak ÅŸekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduÄŸu yerin karşısına imzasını atacak.

Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak, oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul baÅŸkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya raÄŸmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.

İki pusula aynı zarfa

Seçmen, cumhurbaÅŸkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduÄŸu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

BirleÅŸik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaÅŸkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCÄ°H'' veya ''EVET'' mührü basılması gerekecek.

''TERCÄ°H'' veya ''EVET'' mührü dışında, oy pusulasının herhangi bir yerine imza atılması veya iÅŸaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. BirleÅŸik oy pusulasından baÅŸka, zarfa hiçbir ÅŸey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Seçmene birleÅŸik oy pusulası verildikten sonra hata veya baÅŸka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleÅŸik oy pusulası verilmeyecek.

BirleÅŸik oy pusulalarında baskıda silinme veya yanlışlık yapılmış olsa bile, hangi siyasi parti veya bağımsız aday lehine kullanılmış olduÄŸu mührün vurulduÄŸu yerden kesin olarak anlaşılan oy pusulaları geçerli sayılacak. Zarfın içinden el ilanı, broÅŸür ya da özel bir iÅŸaret, yazı veya ÅŸekil taşıyan kağıt veya iÅŸaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbiri hesaba katılmayacak.

Sandık, bu iÅŸ ve iÅŸlemler tamamlandıktan sonra, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu baÅŸkanı tarafından açılacak. Önce cumhurbaÅŸkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Sandık alanı tedbirleri

Seçim günü, sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı iÅŸlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu baÅŸkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiÅŸ kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme iÅŸlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaÅŸlılara öncelik tanınacak.

Sandık başında seçmene, vereceÄŸi oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.

Muhabir: Aylin Sırıklı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER