Ekonomi

Ömrünü adadığı cam kaşıklarla dünyaya açıldı

Yalova'da 42 yıl önce tanıştığı cam çay kaşığı imalatına eşiyle devam eden Nurettin Levent, ürünlerini yurt içinde çeşitli noktalara ve bazı ülkelere de gönderiyor.

Ömrünü adadığı cam kaşıklarla dünyaya açıldı
27-10-2020 16:02

YALOVA(AA) - Yalova'da çocukluÄŸunda baÅŸladığı cam çay kaşığı üretiminde kendini geliÅŸtiren ve 40 yılı aÅŸkın süredir bu iÅŸle uÄŸraÅŸan Nurettin Levent, emekli olmasına raÄŸmen 10 metrekarelik atölyesinde eÅŸiyle çalışmaya devam ediyor.

Henüz ortaokul öÄŸrencisiyken gittiÄŸi bir imalathanede cam kaşık üretimine adeta aşık olan Levent, 1978 yılında eÄŸitimini bırakıp çırak olarak mesleÄŸe adım attı.

Ustalardan iÅŸi öÄŸrendikten sonra aÄŸabeyi ve kuzenleriyle üretimi sürdüren Levent, askerlik dönüÅŸü iÅŸlerini büyütüp, kısa sürede ülkenin birçok noktasına kaşık göndermeye baÅŸladı.

EÅŸi Gülhan Levent'le evlenmesinin ardından ondan da destek alan cam kaşık ustası, ürünlerini iç piyasanın yanı sıra Suudi Arabistan baÅŸta olmak üzere Irak, Gürcistan, Ä°ngiltere gibi ülkelere gönderiyor.

Uzun cam çubukları kesip 700-800 derece sıcaklıkta çeÅŸitli aparatlarla iÅŸlemden geçiren Levent, ÅŸeffaf olanlar dışında yaldızlı ve farklı renklerde kaşıklar üretiyor.

Cam kaşık serüvenini AA muhabirine anlatan Nurettin Levent, "Bu iÅŸi çok sevdiÄŸim için ortaokul ikinci sınıfa geçtiÄŸimde okulu bıraktım. Bazen bana hangi okulu bitirdiÄŸimi soruyorlar. Ben ise 'kaşık lisesi' veya üniversitesini bitirdiÄŸimi söylüyorum. 13 yaşında bu iÅŸe baÅŸladım ve 4-5 yıl önce emekli oldum. EÄŸer hastalık bırak derse bırakırım, yoksa evde takım kaşık yaparak iÅŸi sürdürmeyi düÅŸünüyorum." dedi.

Levent, cam kaşık üretiminin çok meÅŸakkatli olduÄŸunu dile getirdi.

Camın imalat sırasında çok kırıldığını belirten Levent, "Ben yine de bu iÅŸi çok sevdim. Bu iÅŸe olan sevgim yüzünden bir daire alacak kadar paramı batırdım. Ayakta durabilmek için inat ettim ve bugünlere ulaÅŸtım." ifadelerini kullandı.

Ham madde için ilk malzemeyi Adapazarı'nda bir fabrikadan temin ettiÄŸini, daha sonra Çin'den ürün sipariÅŸ ettiÄŸini aktaran Levent, yaldızlı kaşık üretmeye baÅŸlayınca Suudi Arabistan'dan taleplerle karşılaÅŸtığını kaydetti.

Nurettin Levent, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ürünlerimiz Suudi Arabistan haricinde Irak, Azerbaycan, Suriye, Gürcistan, Ä°ngiltere gibi ülkelere satılıyor. Renkli karışlar da üretiyoruz ama bunlar daha yavaÅŸ yapılıyor. Åžeffaf olanlardan günde 800-900 adet yapabiliyoruz. Renkliye fazla girmiyoruz. Yurt dışından bazen özel talepler de geliyor ama ÅŸimdiye kadar anlaÅŸamadık. Bir defasında bir uçak firmasına yaptık. Bir defa kullanıp, attıklarını öÄŸrendim. Bize pahalı gelebilir ama Arap müÅŸterilerimiz için deÄŸil. Bir defa kullanıp atanlar oluyor."

"Bu iÅŸi birine öÄŸretmeyi çok isterdim"

Bir dönem çubuk ve boru ÅŸeklinde avize taÅŸları da yaptıklarını bildiren Levent, bunları, cam kaşık kadar tutulmadığı için bıraktıklarını belirtti.

Ä°rili ufaklı çatallar üretip, sattığını ancak mesleÄŸinin odağında hep cam kaşıkların bulunduÄŸunu vurgulayan Levent, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bir ürünün üzerinde fazla durduÄŸunuz zaman daha fazla satıyorsunuz. Bu iÅŸi yapmak isteyenler de oldu ama çok fazla kırık olduÄŸu için yapmayı deneyenler bir süre sonra bıraktılar. Günde 1000 kaşık yapıyorsam en fazla 10'u kırık çıkar. Özellikle yaldızlı olanlara dikkat etmek lazım çünkü hata oldu mu tamiri zor oluyor. Bu iÅŸi birine öÄŸretmeyi çok isterdim ama akıllı ve devam ettirecek biri olmadı. Burada 10 kiÅŸiyle çalıştığımız günler oldu. Kuzenlerime öÄŸrettik bu iÅŸi ama onlar da baÅŸarılı olamadı. Sonuçta bu cam. Tansiyona bir geldi mi gider. Bir dönem grev nedeniyle fabrikadan cam alamadık, biz de normal pencere camını kesip kaşık yapmak zorunda kaldık."

Her bir pakette 6 kaşık bulunduÄŸunu ifade eden Nurettin Levent, paket başına fiyatların ÅŸeffaflarda 2,5 lira, yaldızlılarda 4 lira, renklilerde ise 100 lira olduÄŸunu sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER