Çevre-Hayat

Okyanuslardaki kayıpların yeri 2 dakikada belirlenebilecek

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünce yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen uydu görüntülerinden yer tespiti yapacak projeyle okyanuslarda kaybolan nesnelerin hızlı bulunması hedefleniyor.

Okyanuslardaki kayıpların yeri 2 dakikada belirlenebilecek
07-10-2016 18:25
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve proje danışmanı Doç. Dr. Ahmet Sayar, yurt dışında daha önce uydu görüntülerinin işlenmesi ile ilgili çeşitli projelerde çalıştığını, Türkiye'ye döndükten sonra da bu çalışmaların ardından "Parça Uydu Görüntülerinden Nesne Çıkarımı İçin Ölçeklenebilir Büyük Veri İşleme" projesine başladığını söyledi.

Sayar, projeyle, okyanuslarda kaybolan ve uydudan görüntülenebilen nesnelerin hızlı bir şekilde bulunmasını hedeflediklerini belirterek, hareketli ve hareketsiz nesnelerden yola çıkıp, uydu görüntülerini birleştirerek nesnenin çıkarılmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını aktardı. Sayar, şunları söyledi:

GÖRÜNTÜLERİN ÖRÜLMESİ İLE LİTERATÜRDE TEK OLACAK!..

"Bunlar çok büyük görüntüler olduğu için normal tek makinede çalışamıyor. Bir GB’lık, bir TB’lık boyutları çok değişen mozaik görüntülerden oluşuyor. Bunların birleştirilmesi tek makine ile çok zahmetli ve yorucu iş. Bir uydu görüntüsü, boyutunun durumuna göre değişiyor. Bazen görüntüler sıkıştırılabiliyor. Ama biz sıkıştırılmadan orijinal uydu görüntülerini kullanmak istiyoruz. Çünkü bilgi kaybı olmasın. Bu nedenle mesela 1 GB'lık bir görüntüyü işlemek bir makinede çok zor. Kasıyor ve sonuç vermiyor. Biz 16 GB'lık bin tane makineyi bir araya getirip, bu görüntülerin analizi ve bu görüntülerin birleştirilmesiyle alakalı büyük bir veri mimarisi önerdik. Dünyada kısmi benzerliği olan bu tür çalışmalar var ama bu alanda çalışan 2-3 kurumdan biriyiz."

Projenin özellikle Türkiye'ye bu alanda çok büyük katkı sağlayacağını aktaran Sayar, görüntülerin örülmesi anlamında literatürde tek olacağını savundu.

180 bin liralık destekle 2 yılda tamamlanacak

Sayar, TÜBİTAK'ın yaklaşık 180 bin liralık destek verdiği projeye 6 ay önce başladıklarını belirterek, 2 yılda bitirmeyi amaçladıkları projenin geliştirme ve test çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER