Okulların açılışının iki hafta ertelenmesi kırtasiyecileri üzdü. Tüm Kırtasiyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet F. Şendil, verilen kararın sektörü olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.
Okulların açılmasının Kurban Bayramı sonrasına ertelenmesi ile Türkiye’deki büyüklüğü 3.5-4 milyar dolar civarında olan ve toplam istihdamın yaklaşık 200 bin kişilik kırtasiye sektörüne büyük darbe olacağı belirtildi. Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TUKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet F. Şendil, konu ile ilgili “Okulların 14 Eylül yerine, Kurban Bayramı’ndan sonraki Pazartesi günü olan 28 Eylül’de açılacak olması, okul, ofis, kitap, çanta ve okul kıyafetleri gibi, geniş ürün yelpazesine sahip kırtasiye sektörü için çok büyük bir darbe olacaktır. Okulların geç açılmasıyla ilgili alınan kararda, sadece turizm sektörünün görüşleri dikkate alınmış ve bu karar alınırken kırtasiye sektörünün hiçbir şekilde görüşüne başvurulmamıştır" dedi.
"SEKTÖR BÜYÜK BİR KRİZ YAŞAYACAK"
Türkiye’nin siyasi ve ekonomik bakımdan sıkıntılı günler yaşadığı bu günlerde, alınan karar sektörün çok daha olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Şendil, “Sektörümüz on iki ayın en yoğun dönemini okul açılış döneminde yaşamakta ve en önemli cirolarını bu dönemde yapmaktadır. Okul sezonu için tüm bütçe çalışmalarını 14 Eylül 2015 tarihine göre planlayan ve tamamlayan kırtasiye sektörü, okul açılış tarihinin ertelenmesi kararıyla sekteye uğrayacak, sektör büyük bir kriz yaşayacaktır. Çünkü kırtasiyeciler bütçe ve planlamalarını bu tarihe göre yapmışlardır ve bu erteleme kararıyla birlikte sektörün ödemeler dengesi alt üst olmuştur. Sektördeki çek ve senetler protesto olacaktır. Karar sonucunda, önlük ayakkabı, spor malzemeleri satan kırtasiye yan sektörlerini de etkileyecektir ki bununla birlikte rakamlar çok daha yukarı çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
(İHA)