Genel

Öğretmenlerin yaz dönemi mesleki çalışma programı yüz yüze ve çevrim içi olacak

Normalleşme süreci kapsamında 1 milyona yakın öğretmenin yaz dönemi mesleki çalışmaları, 22-30 Haziran'da yüz yüze ve çevrim içi düzenlenecek.

Öğretmenlerin yaz dönemi mesleki çalışma programı yüz yüze ve çevrim içi olacak
08-06-2020 18:17

ANKARA (AA) - Milli EÄŸitim Bakanlığınca (MEB), normalleÅŸme süreci kapsamında 1 milyona yakın öÄŸretmenin yaz dönemi mesleki çalışmalarının, 22-30 Haziran'da yüz yüze ve çevrim içi olarak düzenlenmesi kararlaÅŸtırıldı.

MEB ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme ve GeliÅŸtirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, öÄŸretmenlere yönelik yaz döneminde düzenlenecek mesleki eÄŸitim programının detaylarına iliÅŸkin AA muhabirine açıklama yaptı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının kontrol altına alınması için uzaktan eÄŸitim süresinin 19 Haziran 2020'ye kadar uzatıldığını hatırlatan Boyacı, normalleÅŸme süreci kapsamında da öÄŸretmenlerin mesleki geliÅŸimlerine iliÅŸkin hazırlık yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda Bakanlıkta görevli yönetici ve öÄŸretmenlerin mesleki çalışmalarını 22-30 Haziran 2020 tarihlerinde kendi okullarında yapacağını bildiren Boyacı, "Salgın nedeniyle idari izinli olduÄŸu dönemde görev yaptığı ilden ayrılanlar bulundukları illerdeki okul ve kurumlarda mesleki çalışmalarını yapabilecek. Görevli olduÄŸu ilden baÅŸka ilde mesleki çalışma yapacak öÄŸretmenlerin 'https://mebbis.meb.gov.tr' adresi baÅŸvuru modülü üzerinden mesleki çalışma yapmak istedikleri okul müdürlüklerini tercih edecekler." diye konuÅŸtu.

Boyacı, bu yılki mesleki geliÅŸim programına iliÅŸkin, "Sadece bu döneme özgü olarak öÄŸretmenlerimize halihazırda yürütülmekte olan mesleki geliÅŸim programları yüz yüze yapılacağı gibi online olarak da sunulacak. Online eÄŸitimler, Mebbis modülünden öÄŸretmenlere duyurulacak." dedi.

Bu yıl öÄŸretmenlerin mesleki çalışma programında pek çok yenilik yaptıklarını aktaran Boyacı, "Türkiye'nin dünyaca ünlü bilim adamları, deneyimlerini öÄŸretmenlerle videolu anlatımlarla paylaÅŸacak. ÖÄŸretmenlerimize uluslararası akredite sertifika programları sunulacak. Çerçeve programımızın da içeriÄŸini yeniledik. Bu kapsamda zeka oyunlarından STEM ve robotik kodlama eÄŸitimine pek çok program öÄŸretmenlerimiz için hazırlanacak." diye konuÅŸtu.

Zeka oyunlarından STEM ve robotik kodlama eÄŸitimine çerçeve program

Mesleki geliÅŸim programına göre, Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, 1 milyon öÄŸretmene mesleki çalışma programının baÅŸladığı ilk gün olan 22 Haziran'da Bakanlığın eÄŸitim biliÅŸim ağı EBA'dan yapılacak canlı yayında seslenecek.

ÖÄŸretmenler, yeni mesleki geliÅŸim programına iliÅŸkin ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme ve GeliÅŸtirme Genel Müdürü Adnan Boyacı'dan da EBA kanalıyla bilgiler alacak.

ÖÄŸretmenler, 2020 Haziran dönemi mesleki çalışmaları, Bakanlığın belirlediÄŸi çerçeve program doÄŸrultusunda yerel ihtiyaçlara göre gerçekleÅŸtirecek.

Bakanlığın belirlediÄŸi çerçeve programının bazı baÅŸlıkları ÅŸöyle:

"Bütün eÄŸitim kademelerinde özel eÄŸitim uygulamaları (özel eÄŸitim sınıfları, evde eÄŸitim, destek eÄŸitim odası, kaynaÅŸtırma eÄŸitimi), yazılım geliÅŸtirme uygulamaları eÄŸitimi, eÄŸitimde inovasyon için tasarım odaklı düÅŸünme, bilgi iÅŸlemsel ve algoritmik düÅŸünme uygulamaları eÄŸitimi, zeka oyunları uygulamaları eÄŸitimi, akıl ve zeka oyunları eÄŸitimi, müze eÄŸitimi, masal anlatıcılığı eÄŸitimi, oryantiring eÄŸitimi, doÄŸa yürüyüÅŸü eÄŸitimi, bir öÄŸretmen bin ritim eÄŸitimi, Türkçenin kullanımı ve diksiyon eÄŸitimi, köy okullarında birleÅŸtirilmiÅŸ sınıflarda görev yapan öÄŸretmenlere mesleki geliÅŸim eÄŸitimi, öÄŸretmenlik meslek etiÄŸi eÄŸitimi, okul-aile iÅŸ birliÄŸi eÄŸitimi, okul tabanlı afet eÄŸitimi, kariyer rehberliÄŸi, ergenlik çağında bulunan öÄŸrencilere yönelik sınıf yönetimi ve disiplin eÄŸitimi, okulda ilk yardım eÄŸitimi, öÄŸrencilere çevre bilinci kazandırma eÄŸitimi, ÅŸiddetin nedenleri ve ÅŸiddete karşı alınabilecek önlemler, okul ve çevre güvenliÄŸi eÄŸitimi, deÄŸerler eÄŸitimi, kaynaÅŸtırma eÄŸitimi, bireyselleÅŸtirilmiÅŸ eÄŸitim programları, iÅŸletmelerde mesleki eÄŸitim, staj ve yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitim uygulamaları, öÄŸrenci devamsızlığının azaltılması için alınacak tedbirler, STEM eÄŸitimi, robotik ve kodlama eÄŸitimi, teknoloji ve madde bağımlılığı eÄŸitimi."

Bakanlığın programına göre, seminer programında ayrıca uzaktan eÄŸitim faaliyetleri deÄŸerlendirilecek ve okul raporları hazırlanacak.

2020-2021 öÄŸretim yılında öÄŸrencilerin Kovid-19 salgını sürecindeki öÄŸrenme kazanımlarına iliÅŸkin eksiklerin giderilmesine yönelik gerçekleÅŸtirilecek tamamlayıcı eÄŸitim sürecinin kazanım, ders ve diÄŸer derslerle olan iliÅŸkisi deÄŸerlendirilerek planlaması yapılacak.

"ÖÄŸretmenler Türkiye Ä°çin Söylüyor Projesi" kapsamında güzel sanatlar ve müzik öÄŸretmenlerince, Türk Halk MüziÄŸi, Türk Sanat MüziÄŸi, klasik Türk müziÄŸi ve tasavvuf müziÄŸi açık hava konserleri düzenlenecek. Ä°llerdeki tarihi ve kültürel mekanlarda güzel sanatlar liselerinin katkılarıyla müzik etkinlikleri planlanacak. Ä°llerin kültürel mirasları baÄŸlamında halk ozanları ÅŸair ve yazarların eserlerine iliÅŸkin kültürel müzik eÅŸliÄŸinde canlandırma etkinleri düzenlenecek.

ÖÄŸretmenler ayrıca, müze eÄŸitimi, tarihi mekanlarda drama eÄŸitimi, etkileÅŸimli kitap okuma eÄŸitimi, doÄŸa yürüyüÅŸü ve piknik etkinliÄŸi, doÄŸada masal anlatımı, açık etkileÅŸimli sergiler, üniversitelerle iÅŸ birliÄŸi halinde atölye çalışmaları da yürütebilecekler. Ayrıca öÄŸretmenlerin de görev aldığı Vefa Sosyal Grubu çalışmalarının görünürlüÄŸüne iliÅŸkin etkinlikler düzenlenebilecek. Bu kapsamda baÅŸarı öykülerinin anıların paylaşılacağı açık hava etkinleri düzenlenebilecek.

Öte yandan, yaz boyunca okulların açılacağı tarihe kadar 500 bin öÄŸretmen ve okul yöneticisi için Türk eÄŸitim tarihinin en büyük uzaktan eÄŸitim mesleki geliÅŸim programı yürütülecek.

Muhabir: Selma Kasap

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER