Bireylerin potansiyellerini gerçekleştirip başarılı ve mutlu bireyler haline gelerek ülke kalkınmasında önemli role sahip olmalarını sağlamada, onlara uygun bir eğitim hizmeti sunulmasının önemi yadsınamaz. Öğrencilerin bilim ve sanatla erken yaşta tanışmalarının toplumun gelişimi ve refahı açısından olumlu etkileri görülmekte. Bu gerçekten yola çıkarak, ilk olarak İngiltere’de 1993 yılında Çocuk Üniversitesi kuruldu. Son yıllarda Türkiye’de ve dünyada Çocuk üniversitelerinin önemi anlaşılmış ve sayıları arttırılmakta. Böylece öğrencilerin hâlihazırdaki becerilerini ve ilgilerini geliştirmek, yeni ders alanlarını keşfetmelerini ve öğrenmeyi seven diğer çocuk ve gençlerle etkileşime girmelerini sağlamak mümkün olmakta.
Çocuk üniversitelerinin amacı çeşitli yaş gruplarındaki çocuk ve gençlere yönelik bilim, sanat, spor alanlarında programlar açıp, geleneksel okul içi öğrenme faaliyetleri dışında, üniversite gibi bir akademik ortamda onları sorgulamaya, araştırmaya, eleştirel düşünmeye, yeni ve özgün düşünceler üretmeye teşvik etmek, böylece küçük yaşlardan itibaren bilimsel düşünme becerilerinin temellerini atmak, yeteneklerini ortaya çıkarmak, duygu, düşünce, izlenim ve kültür birikimlerini özgürce ifade etmelerine, yetenek ve yaratıcılıklarını estetiği dikkate alarak geliştirmeğe ve böylece özgüvenlerinin artmasına sanat yoluyla yardımcı olmak, kendilerini tüm yönleriyle tanımalarını sağlamak, seçimlerini yapmadan önce onları meslekler konusunda bilinçlendirerek kendilerine gerçekçi hedefler koymalarına yardımcı olmak, böylece farklı alanlarda kendilerini sınamalarına fırsat yaratmak, eğlenerek öğrenme olanakları sunmak, üniversitenin topluma açılmasını sağlamaktır.
Eğitim alanları ise beslenmeyi ve mutfak sanatlarını öğreniyorum, bilimsel düşünmeyi öğreniyorum, doğayı keşfediyorum atölyesi, doğayı keşfediyorum, ebru sanatı, felsefe atölyesi: "çocuklarla felsefe", girişimcilik okulu, hakları koruma ve sanal mahkeme, kısa film yapımı ve temel fotoğraf, kodlama ( programlama ) öğreniyorum, matematik öğreniyorum – eğleniyorum, mimarlığı tanıyorum (temel tasarım, ekolojik mimari, doğadan tasarla, sanat ve tasarım), oyun tasarlıyorum, oynuyorum, resim atölyesi, temel müzik teorisi, yaratıcı dramayla doğru ve güzel konuşuyorum, yaratıcı yazarlık ve zihinsel sporları öğreniyorum.
dikGAZETE.com