Genel

Öğrenciler Söğüt'ün tarihini çadıra sığdırdı

Bilecik'in Söğüt ilçesinde lise öğrencilerinin, öğretmenleri öncülüğünde köylerden topladıkları yöresel kıyafet ve eşyaları sergilediği çadır, yoğun ilgi görüyor.

Öğrenciler Söğüt'ün tarihini çadıra sığdırdı
09-09-2017 19:16

BÄ°LECÄ°K (AA) - HARUN KAYMAZ - Bilecik'in SöÄŸüt ilçesinde lise öÄŸrencileri, öÄŸretmenlerinin öncülüÄŸünde köy köy gezerek topladıkları yöresel giysi ve eÅŸyaları kurdukları çadırda sergiliyor.

ErtuÄŸrulgazi Anadolu SaÄŸlık Meslek Lisesi öÄŸrencileri, 736. SöÄŸüt ErtuÄŸrul Gazi'yi Anma ve Yörük Åženlikleri kapsamında çalışma baÅŸlattı.

ÖÄŸretmenleri Havva AydoÄŸdu'nun öncülüÄŸünde köy köy gezerek yöresel kıyafet ve eÅŸyaları toplayan öÄŸrenciler, tarihi yapılar, camiler ve çadırların da maketini yaptı.

ÖÄŸrenciler, bunları, yarın sona erecek ÅŸenlik kapsamında kurdukları çadırda sergiliyor. Çadır, ÅŸenlik alanına gelen vatandaÅŸlardan yoÄŸun ilgi görüyor.

ÖÄŸretmen AydoÄŸdu, AA muhbirine, ilçenin kültürünü tanıtmak amacıyla 10 öÄŸrencisiyle güzel bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Projeye haziranda baÅŸladıklarını, yaz boyunca çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan AydoÄŸdu, "Projeye baÅŸlamamızın nedeni, yıllardır ErtuÄŸrul Gazi'yi anma ÅŸenliklerinin yapılmasına karşın SöÄŸüt'e ait herhangi çadır kurulmamasıydı. 'Neden SöÄŸüt'ün kültürünü yansıtan bir çadır olmasın' diye yola çıkarak, projeye baÅŸladık. Ürünleri topladık ve vatandaÅŸların izlenimine sunduk." dedi.

ÖÄŸrencilerle ilk olarak maket çalışmasına baÅŸladıklarını belirten AydoÄŸdu, ÅŸunları kaydetti:

"SöÄŸüt'teki tarihi eserlerin maketlerini ziyaretçilerimize sunmak istedik. Bu eserlerin iç görünümünü de fotoÄŸraflarla sergiledik. Köylerden topladığımız yöremize ait kıyafet ve eÅŸyalarla ilgili bütün bilgiler de ürünlerin üzerinde mevcut. Halkımız geçmiÅŸini iyice bilsin düÅŸüncesiyle bunu sunduk. Çadırımızda gece giyilen erkek ve bayan kıyafetimiz, gelinlerimizin düÄŸünlerde giydikleri kıyafetlerimiz, para ve saat keseleri, tülbentler, el iÅŸlemesi yastık kılıfları ve örtüler var. Ayrıca günlük kullanılan yemek tabakları var."

"Hepsi bir hayalden ortaya çıktı"

ÖÄŸrenci Rabia ÇavuÅŸ da bir hayalden yola çıkarak çalışmayı tamamladıklarını dile getirdi.

Tüm yaz tatillerini projeye ayırdıklarını bildiren ÇavuÅŸ, "Kapı kapı gezdik 'Proje yapıyoruz yardımcı olur musunuz?' dedik. Köylülerimiz de ellerinden geldiÄŸince yardımcı oldu, onlar da memnun kaldı. BulduÄŸumuz eÅŸya ve giysilerin tarihlerini araÅŸtırdık. Hüzünlü ve mutlu hikayelerini öÄŸrendik. Hepsi bir hayalden ortaya çıktı ve gerçekleÅŸti." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER