İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, "Obezite ameliyatı olmayı planlayan herkesin öncelikle en az 6 ay süreyle bir diyetisyen gözetiminde diyet yapmasını önermekteyiz." ifadesini kullandı.
Gökhan Çipe, yaptığı yazılı açıklamada, obezite cerrahisinin, vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan, diyetisyen denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz gibi yöntemlerle zayıflayamayan kişilere, bunun yanında vücut kitle indeksi 35 üzeri olan, hipertansiyon, diyabet ve uyku apnesi gibi hastanın yaşam kalitesini ve süresini etkileyen hastalara önerildiğini bildirdi.
Hangi ameliyatın uygun olduğunun kişiye özgü olarak çeşitli muayene ve tetkikler sonucunda belirlendiğini kaydeden Çipe, kimlerin obezite ameliyatı olması gerektiğine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kişinin en az 3 yıl boyunca obez olması ve bunun kronik bir hastalık olması gerekmektedir. Ayrıca, obezitenin altında yatan kronik ilaç kullanımı veya hipotiroidi gibi bir endokrin hastalık olmadığının gösterilmesi şarttır. Beden kitle indeksi 40 ve üstü olanlar ya da 35 ve üstü olup beraberinde diyabet, hipertansiyon gibi fazla kilolara bağlı sorunlar yaşayanlar için obezite cerrahisi seçeneği değerlendirme altına alınır. Yaş sınırı genel olarak 18-60 aralığında tutulmaya çalışılsa da bu durum istisna içeren bir aralığa sahiptir. İleri yaşlarda metabolizma yavaşladığı ve ameliyatın riski arttığı için ameliyat önerilmemektedir. Son olarak da psikiyatrik bir hastalık olan bulimia (aşırı yeme hastalığı) olan kişilere obezite cerrahisi yapılmaz."
- "Ameliyattan sonra hasta takibi çok önemli"
Gökhan Çipe, her genel anestezi altında yapılan ameliyat gibi her obezite cerrahisi ameliyatında da az da olsa hayati risk bulunduğuna işaret ederek, bu riskin yapılan çalışmalarda anesteziye ait binde 2 ve yapılan ameliyata bağlı olarak da binde 2 olduğunu bildirdi.
Çipe, bu ölümlerin ameliyattan sonraki ameliyata direkt bağlı olmayan kalp krizi gibi ani ölümler olabileceği gibi kanama, anastomoz problemleri gibi nedenlerle de olabileceğine dikkati çekerek, ameliyattan sonra hasta takibinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Obezitenin cerrahi tedavisinin başarı oranının çok yüksek olduğunu vurgulayan Çipe, şunları kaydetti:
"Obezite ameliyatı olup da kilo veremeyen hasta sayısı yok denecek kadar azdır. Ancak kişinin ideal kilosuna ulaşması ve bunu koruyabilmesi için yapılan ameliyat ile birlikte kalıcı olarak yeme ve yaşam tarzı değişikliği de yapması gerekmektedir. Ameliyat olmayı planlayan herkesin öncelikle en az 6 ay süreyle bir diyetisyen gözetiminde diyet yapmasını önermekteyiz. Eğer bundan sonuç alamazlarsa ve bahsettiğim kriterleri taşıyorlarsa cerrahi adayı olabilirler. Ameliyat kararı alacak kişiler, eğer ameliyattan maksimum fayda elde etmek istiyorlarsa beslenme ve yaşam tarzı değişikliğini de yaşamlarında kalıcı olarak değiştirme konusunda kararlı olmalılar."