Genel

O patlama anı kameraya böyle yansıdı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Erdek Mayın Filosu Komutanlığı tarafından Saroz Körfezi’nde ’Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi’ gerçekleştirildi. Eğitim amaçlı denize bırakılan mayın, önce sonar cihazıyla belirlendi....

O patlama anı kameraya böyle yansıdı
09-03-2016 19:34

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Erdek Mayın Filosu Komutanlığı tarafından Saroz Körfezi’nde ’Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi’ gerçekleştirildi.

Eğitim amaçlı denize bırakılan mayın, önce sonar cihazıyla belirlendi. Uzaktan kumandalı Mayın Teşhis ve İmha Aracı (PAP) tarafından yüzeye çıkarılan mayın, dalgıçlar tarafından patlayıcı yerleştirilerek imha edildi. Mayının patlama anı kameralarca da kaydedildi.

Eğitime katılmak üzere Çanakkale Boğaz Komutanlığı Nara İskelesi’nden hareket eden TCG Akçakoca Mayın Avlama Gemisi, boğazdan Saroz Körfezi’ne doğru yol aldı.
Gemi, Şehitler Abidesi önünden geçerken, Çanakkale Şehitleri için anma gerçekleştirildi. Geminin dahili anons sisteminden Mehmet Akif Ersoy’un ’Çanakkale Şehitlerine’ şiiri okunurken, rütbeli personel de Şehitler Abidesini selamladı.
Daha sonra, eğitim bölgesinde, daha önce denize bırakılan mayının tespitine geçildi.
Bırakılan eğitim mayını, TCG Akçakoca tarafından tespit edildi. Daha sonra uzaktan kumandalı Mayın Teşhis ve İmha Aracı (PAP) denize indirilerek mayının bağlantı teli kesildi. Yüzeye çıkan mayına, Mayın Harbi Dalgıçları (MHD) tarafından, düzenek yerleştirildi. Mayın, daha sonra kontrollü bir şekilde imha edildi.

EĞİTİM 11 MART’A KADAR SÜRECEK

Erdek Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat komutasında icra edilen taktik eğitimine, ’TCG Akçakoca’, ’TCG Ayvalık’, ’TCG Anamur’, ’TCG Erdek’ mayın avlama gemileri ile ’TCG Sığacık’ ve ’TCG Sapanca’ mayın tarama gemileri katıldı. Bölgedeki eğitim, 11 Mart tarihine kadar sürecek.

"SİNSİ BİR SİLAH"

Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, faaliyet hakkında bilgi verdi. Tuğamiral Polat, şunları kaydetti:

"Mayın tehdidinin önemi açısından mayın harbi tarihine bakıldığında, en çarpıcı olayların başında 7-8 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’na dökülen 26 mayın ve onun etkileri geliyor.
Bu harekat, halen Belçika’daki NATO mayın harbi mükemmeliyet merkezinde örnek olarak gösterilmektedir. Deniz mayını infilak ettiğinde yüksek tonajlı gemilerin dahi omurga hattından kırılarak batmasına neden olacak kadar yüksek miktarda patlayıcı içermektedir.
Sualtında gizlendiği için tespit edilmesi ve sakınması oldukça zor olan sinsi bir silahtır. Gemilerimiz tarafından icra edilen imha faaliyetleri deniz canlılarına ve tarihi dokuya zarar vermeyecek miktarda patlayıcı kullanarak gerçekleştirilmektedir.
Elimizde mevcut patlayıcılar ile normal şartlarda yapılacak mayın imhası çok yakın çevrede deprem olarak hissedilmektedir. Ancak çevre hassasiyetimiz nedeniyle düşük miktarda ile bu tür faaliyetler icra edilmektedir" dedi.

1’inci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Zafer Gülbahar ise mayın avlama harekatı hakkında bilgi verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER