Genel

O davada karar aşamasına gelindi

2000 yılında Ümraniye Cezaevi’nde ölüm orucunu bitirmek için başlatılan ‘Hayata Dönüş’ operasyonu davasında karar aşamasına gelindi. 399 sanığın yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, 297 sanık hakkında “Cezaevi idaresine silahlı ayaklanma”, ve

O davada karar aşamasına gelindi
11-06-2015 21:56

2000 yılında Ümraniye Cezaevi’nde ölüm orucunu bitirmek için başlatılan ‘Hayata Dönüş’ operasyonu davasında karar aşamasına gelindi. 399 sanığın yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, 297 sanık hakkında “Cezaevi idaresine silahlı ayaklanma”, ve “Patlayıcı madde bulundurmak” gibi suçlardan zaman aşımı süreleri dolduğu gerekçesiyle davanın düşmesini, "Adam öldürmek" suçundan ise beraatlerine karar verilmesini talep etti.
Anadolu 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 94’üncü duruşmasında 399 sanıktan yalnızca başka suçtan tutuklu sanık Tülin Solhan ile bazı sanık avukatları hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı celse arasında sanık Dursun Ali Pekin hakkında çıkarılan yakalama emrinin infaz edildiği ve savunması alınarak serbest bırakıldığını hatırlattı. Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Sezai Öztürk, 3 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.

SAVCI 71 SANIĞIN DOSYASININ AYRILMASINI TALEP ETTİ
Duruşma savcısı Sezai Öztürk mütalaasında, 71 sanık hakkında yakalama emirlerinin infaz edilemediği ve savunmalarının alınamadığı gerekçesiyle dosyalarının ayrılmasını talep ederken yargılama aşamasında hayatını kaybeden 31 sanık hakkında davanın düşürülmesini istedi. Savcı Öztürk, 297 sanık hakkında ise “Cezaevi idaresine karşı silahlı ayaklanma”, “Patlayıcı madde bulundurmak”, “6136 sayılı Yasa’ya muhalefet”, “Kasten yaralama” suçlarından dava zamanaşımı sürelerinin dolduğu gerekçesiyle düşme kararı verilmesi talep etti.

297 SANIĞA ADAM ÖLDÜRME SUÇUNDAN BERAAT İSTEMİ
Savcı Öztürk, sanıklar hakkında faili meçhul şekilde adam öldürme suçundan ve bu suça iştirakten cezalandırılmaları talep edilse de yargılama ve soruşturma aşamasında toplanan deliller ve dosya kapsamına göre sanıkların üzerlerine atılı bu suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeter delil bulunmadığından 297 sanığın bu suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini istedi.

“MÜVEKKİLLER SON SÖZLERİ SORULMASI İÇİN DURUŞMAYA GETİRİLSİN”
Duruşmada daha sonra bir kısım sanıklar müdafi avukat Oya Aslan söz alarak davaya ilişkin 2 yıl önce de mütalaa verildiğini belirtti. Avukat Aslan, “19 Aralık 2000 tarihinde hapishaneye eş zamanlı yapılan operasyonda müvekkiller o dönemde ölüm orucuna başlamışlardı. Sözde ölüm orucunu bitirmek için operasyon yapıldı. Bir asker ve mahkumların bir kısmı öldü. Öncelikle müvekkillerin bulundukları yerlerden getirtilip son sözlerinin sorulmasını isteriz. Savunma hakkı anayasal haktır. Müvekkillerin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi. Bir kısım sanıklar müdafi avukat Güçlü Sevimli de başka suçtan hükümlü ve tutuklu müvekkillerinin duruşmaya getirilmesini talep ederek mütalaaya karşı ek savunma için süre talep etti.

İSTANBUL’DAKİ TUTUKLU SANIKLAR DURUŞMAYA GETİRİLECEK
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, haklarında yakalama kararı çıkartılan sanıkların yakalama emirlerinin infazının beklenmesine hükmetti. Mahkeme, İstanbul sınırları içinde başka suçtan tutuklu veya hükümlü bulunan sanıkların mütalaaya karşı savunma yapabilmeleri için duruşmada hazır edilmelerine, İstanbul il sınırları dışında tutuklu veya hükümlü bulunan sanıkların ise SEGBİS ile savunmalarının alınmasına karar verdi. Duruşma 9 Kasım’a ertelendi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER