BERLÄ°N (AA) - Almanya'da 8’i Türk 10 kiÅŸiyi öldürmek, banka soymak ve bomba saldırılarında bulunmakla suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında müdahil avukatlar sunumlarına baÅŸladı.
Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde devam eden davanın 387. duruÅŸmasında ilk olarak, 2001'de NSU üyelerinin bombalı saldırı düzenlediÄŸi iddia edilen süpermarketin sahibi Ä°ranlı ailenin avukatı Edith Lunnebach sunumunu yaptı.
NSU'nun iÅŸlediÄŸi suçların Federal Savcılığın iddia ettiÄŸi gibi sadece 3 kiÅŸi tarafından iÅŸlendiÄŸine inanmadığını belirten Lunnebach, Federal BaÅŸsavcılığın kolay cevaplarla ve tüm suçların sadece söz konusu 3 kiÅŸinin üzerine atılmasıyla yetindiÄŸine anlam veremediÄŸini dile getirdi.
"NSU ağı ve aşırı saÄŸcı tehlike çok daha büyük" deÄŸerlendirmesinde bulunan Lunnebach, müvekkilinin süpermarketine yapılan saldırının NSU üçlüsünün tek başına gerçekleÅŸtirdiÄŸi bir olay olmadığını kaydetti.
"NSU davasında görünmeyen altıncı bir sanık var"NSU tarafından öldürülen Ä°smail YaÅŸar ve Abdurrahim ÖzüdoÄŸru'nun ailelerini davada temsil eden avukat Mehmet Daimagüler de sunumunda, NSU terör hücresinin üç kiÅŸiden ibaret olduÄŸuna inanmadığını belirterek savcılığın olaya iliÅŸkin her ÅŸeyin soruÅŸturulduÄŸu ve bilindiÄŸi ÅŸeklinde bir intiba oluÅŸturmaya çalıştığına vurgu yaptı.
Daimagüler, devlet dairelerinin NSU terör örgütünü tüm yönleriyle kovuÅŸturduÄŸu konusunda yeterince çaba sarf ettiÄŸinden ÅŸüphe duyduÄŸunun altını çizerek "NSU üçlüsü, Nasyonal Sosyalistlerin ve ırkçıların Almanya genelinde oluÅŸturduÄŸu ağın çekirdeÄŸiydi." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Federal Savcılığın, polisin ve Anayasayı Koruma TeÅŸkilatının büyük hatalar yaptığını dile getiren Daimagüler, "NSU davasında görünmeyen altıncı bir sanık var. Devlet." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Yaklaşık 4,5 yıldır devam eden NSU davasında 2 ay önce BaÅŸsavcılık esas hakkındaki mütalaasını tamamlamış, daha sonra sanık avukatlarının verdiÄŸi reddihakim talepleri nedeniyle müdahil avukatlar sunumlarına baÅŸlayamamıştı.
Savcılık mütalaasında, baÅŸsanık Zaschaep'nin terör örgütü NSU'un tüm eylemlerinde suç ortağı olduÄŸunu iddia ederek ömür boyu hapis cezası verilmesini isterken, diÄŸer sanıklardan Wohlleben ve Andre E. için 12'ÅŸer yıl, Holger G'ye 5, Carsten S'ye de 3 yıl hapis cezası talep etmiÅŸti.
Almanya'da, 2000-2007'de 8'i Türk 10 kiÅŸiyi öldürme, 2 bombalı saldırı ve 15 banka soygunuyla suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.
Muhabir: Erbil BaÅŸay