MOSKOVA - ÖZEL
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, "Novak: Rusya -Türkiye işbirliğini geliştirmek için yeni fırsatlar açılıyor" dedi.
Rusya kuzey başkenti sayılan St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) çerçevesinde, "Rusya-Türkiye: Verimli Ticari Ortaklık" başlıklı toplantı yapıldı.
Toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Moskova merkezli Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanları Sabahattin Yavuz ve Naki Karaaslan, Rusya İhracat Merkezi Genel Müdürü Veronika Nikişina .ve diğer Rus ve Türk yetkililer, iş dünyası temsilcileri de hazır bulundu.
ERDOĞAN VE PUTİN ARASINDA DÜZENLİ BİR DİYALOG YAPILMAKTA
Toplantıda konuşan Novak, "Rusya ve Türkiye, ekonomik işbirliğini ve ticaret hacmini artırmaya devam ediyor. Geçen yıl %57 artarak 33 milyar dolara yükseldi. Türkiye, Rusya'nın önemli bir stratejik ve ekonomik ortağı olmaya devam ediyor. Ülkelerimizin liderleri Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında düzenli bir diyalog gerçekleşiyor. Bu, tüm alanlarda devletler arasındaki işbirliğini daha da güçlendirmek için çok önemlidir.” dedi.
TÜRKİYE ÖNEMLİ LOJİSTİK MERKEZİ OLABİLİR
"Enerji, işbirliğini geliştirmede önemli bir rol oynamakta" diyen Novak, “Rusya, son yıllarda Türkiye'ye önemli yatırımlar yaptı. Akkuyu nükleer santral inşaat projesi uygulanmakta ve Türk Akımı tamamlandı. Değişen dış ekonomik koşullarında Rusya ve Türkiye için ekonomik diyalog için yeni ufuklar açılıyor. Bugün Türkiye, Rusya'ya ve Rusya'dan ürün tedarikinde önemli bir ticaret ve lojistik merkezi haline gelebilir." diye konuştu.
TÜRKİYE'YE TEKLİFLER SUNDUK
İkili diyaloğun önemli bir bölümünün ithal ikamesi ve ekipmanın hem Rusya'da hem de Türkiye'de yerelleştirilmesi konusu olduğuna işaret eden Novak, Rus tarafının daha önce endüstriyel ekipmanın yerelleştirilmesi için Türk tarafına ilgili teklifler sunduğunu da kaydetti.
Novak, "Bu tür çalışmalar yapılıyor, ülkemizde ürünlerini yerlileştirme imkanı olan işletmelerin listesi oluşturuluyor" dedi.
İKİLİ TİCARETTE KUR RİSKLERİNİ AZALTMAK...
Bu arada Rusya Başbakanlığı resmi açıklamasına göre, toplantının sonucunda, taraflar, özellikle ikili ticarette kur risklerini azaltmak ve ulusal para birimlerinde ödemeleri artırmak olmak üzere, işlerin işleyişini basitleştirmek için bir dizi önlemi değerlendirmeye karar verdiler.
Rusya Başbakanlığı, "Yatırım ortamını iyileştirmek için ikili bilgi ve teklif alışverişi mekanizmalarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar da devam edecektir." diye vurguladı.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com