Genel

"Kayı boyu" ambleminin patenti Bilecik'te

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bilecik, Oğuzların Bozok kolundan biri olan, Osmanlı hanedanının temeli Kayı boyunun ambleminin patentini aldı.

19-09-2016 14:55
BİLECİK (AA) - Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bilecik, Oğuzların Bozok kolundan biri olan, Osmanlı hanedanının temeli Kayı boyunun ambleminin patentini aldı.

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik ve Söğüt'ün diriliş, kuruluş ve kurtuluşun beşiği bir yerleşim yeri olduğunu kaydetti.

Bilecik'in, Osmanlı ulu çınarının kök saldığı topraklar ve Osmanlı Devleti'nin kurulduğu yer ve ilk başşehri olduğunu ifade eden Yağcı, şöyle konuştu:

"Osmanlı ve Kayı denilince ilk akla gelen Bilecik'tir. Bilecik denilince de Osmanlı ve Kayı boyu akla gelir. Bundan ilham alarak Kayı boyu ambleminin marka tescilini ve patentini aldık. Türkiye'de ilk ve tek olarak Kayı boyu anıtı Bilecik'te. Eskişehir-İstanbul yol güzergahı üzerinde Bilecik'in çok önemli simgelerinden birisini yaptık. Daha yapım aşamasından itibaren geçenler burada mola veriyor, fotoğraf çektiriyor. Tarihine, geçmişine saygısını ve sevgisini göstermesi bizleri mutlu ediyor. Diriliş Ertuğrul dizisinde gündeme gelen Kayı işaretinin marka tescilini belediye olarak aldığımız için ve buna ilişkin gerekli işlemleri yaptırdığımız için de son derece mutluyuz. Kayı, Osmanlı, bizim atamız, dedemiz ve Bilecik de tabii ki ata ocağı, baba ocağı. Tüm vatandaşlarımızı ata ocağına bekliyoruz."

"Bilecik'in kimliğine uygun temalar yapıyoruz"
Bilecik'in tarihi kimliğine uygun temaları oluşturacak anıtları yapmaya gayret gösterdiklerini anlatan Yağcı, Bilecik'i "dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun" merkezi olarak ifade ettiklerini vurguladı.

Yağcı, şunları kaydetti:

"Bu 3 vurguyu taçlandıracak dirilişin merkezi olarak Kayı anıtını burada gerçekleştiriyoruz. Kayı anıtının bir benzerini de Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinin önünde yaparak, şehir içinde de tarihimize bağlılık bilincimizi vurguluyoruz. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklar burası. Bunu da simgeleyen tarihi 3 boyutlu Osmanlı arması... O da 9 metre boyutlarında şehrimizin çok önemli kavşağında. Bilecik aynı zamanda kurtuluşun şehridir. Onu da Yükselen Türkiye Cumhuriyeti anıtıyla canlandırıyoruz. Bu temalara çok önem veriyoruz. Yine Bilecik Osman Gazi'nin büyük devlet olma rüyasını gördüğü yer. Bu da Ulu Çınar Rüya anıtıyla şehrimizde aynı şekilde canlandırılıyor. Bizim yapmış olduğumuz her anıtsal eserin bir hikayesi, bir geçmişi ve bir teması, anlamı var. Rastgele figürler değil, şehrimizin tarihi, doğal dokusuyla, yapısıyla uyuşacak çalışmaları yapma çabası ve gayreti içindeyiz."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER