Abuja
Nijerya'da çok sayıda çocuk kırtasiye, giyecek ve diğer eğitim masraflarını karşılayamadığı için veya ülkedeki çatışmalar nedeniyle temel eğitimden mahrum kalıyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) göre, Nijerya'da 20 milyon çocuk okula gidemiyor. Nijerya, bu oranla dünyada en fazla okula gidemeyen çocuğun bulunduğu ikinci ülke konumunda.
Okula gidemeyen milyonlarca Nijeryalı çocuk, sokaklarda dilenerek ya da çalışarak hayatta kalmaya ve ailelerine katkı sağlamaya çalışıyor.
"Kız çocuklarını eğitime kazandıran aktivist" Mukaddas Tijjani
Kendisini "Kız çocuklarını eğitime kazandıran aktivist" olarak tanımlayan Mukaddas Tijjani, Nijeryalı çocukların bu sorununa çözüm bulmak için 2 yıl önce başkent Abuja'ya bağlı Buari bölgesindeki bir binada "Geçiş Okulu" programı başlattı.
Tijjani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütleri ve silahlı çete üyelerinin saldırılarından kaçan onlarca kişinin çocuklarıyla Buari bölgesinde yaşadığını belirtti.
Mahalleye sığınan çocukların okuldan uzak, sokaklarda gezmesinin kendisini üzdüğünü ve vicdanen rahatsızlık duyduğunu dile getiren Tijjani, başlattığı "geçiş okulu" programıyla eğitime katkı sağlamak istediğini söyledi.
Tijani, kendi imkanları yeterli olmamasına rağmen ilk olarak sokakta gezen 13 çocuğu seçip ailelerinin izniyle onlara temel eğitim vermeye başladığını anlattı.
Bugüne kadar 600-700 çocuğun programa kayıtlı olduğunu söyleyen Tijjani, "Burada sınavlardan geçen çocukları çeşitli sivil toplum kuruşlarının yardımıyla devlet okuluna yazdırıyoruz. Bu yüzden, buraya 'geçiş okulu' programı diyoruz. Şu anda yaklaşık 250 çocuğa burs sağladık ve artık eğitim alıyorlar." dedi.
Tijjani, Afrika'da en fazla okula gidemeyen çocuk sayısının Nijerya'da olduğuna dikkati çekerek hayata geçirdiği eğitim programıyla bu sayıyı azaltmayı amaçladığını ifade etti.
"Bazı aileler kız çocuklarının okumasına sıcak bakmıyor"
Bölgedeki çocukların çok zor şartlarda yaşadığının altını çizen Tijani, bazı çocukların ailelerine destek sağlamak için sokaklarda bir şeyler sattığını veya ev işlerinde çalıştığını anlattı.
Tijjani, "Yaşadığım zorluklardan biri, bazı ailelerin, özellikle kız çocuklarının okumasına sıcak bakmaması. Bazıları da erken evlendirildiği için kız çocuğunun okumasını istemiyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com