Genel

Nesli tehlike altındaki ağaç yediuyuru Bartın'da görüldü

Bartın'ın Ulus ilçesinde nesli tehlike altında olan ağaç yediuyuru görüntülendi.

Nesli tehlike altındaki ağaç yediuyuru Bartın'da görüldü
28-10-2020 16:07

BARTIN (AA) - Bartın'ın Ulus ilçesinde vatandaÅŸlar, ormanlık alanda halsiz halde sincaba benzettikleri bir hayvan gördü.

Bir süre hayvanın fare mi sincap mı olduÄŸuna karar veremeyen vatandaÅŸlar, durumu Bartın DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Åžube MüdürlüÄŸüne bildirdi.

Ekipler, yaptıkları incelemede, nesli tehlike altında olan aÄŸaç yediuyuru (dryomys nitedula) olduÄŸunu gördükleri hayvanı, saÄŸlık kontrolünü yapmak üzere kliniÄŸe götürdü.

Veteriner hekim Tolga Kandıralı, gazetecilere, vatandaÅŸların kendilerine deÄŸiÅŸik bir hayvan gördükleri ihbarında bulunduklarını ve ekiplerin de harekete geçtiÄŸini söyledi.

Hayvanın, aÄŸaç yediuyuru olduÄŸunu, hareketlerinin yavaÅŸ ve ağırlığı nedeniyle kliniÄŸe getirerek gerekli tedaviyi yaptıklarını ifade eden Kandıralı, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Åžu anda genel durumu düzeldi, hareketleri güzelleÅŸti, gayet iyi durumda. Yediuyur, kliniÄŸimizde rehabilite edildikten sonra doÄŸal ortamına bırakılacak. Hayvan tür olarak, yediuyur türü olarak geçen sincap ve fare karışımı bir kemirgen olarak koruma altında yer alan bir tür. Türü çok az olan bu hayvana yediuyur denilmesinin sebebi, yedili gruplar halinde dolaÅŸması ve uyurken de yedili gruplar halinde uyuyabilmeleridir. Yani, 6 olduÄŸu takdirde uyuyamıyorlar."

Yediuyurun, GüneydoÄŸu Asya ülkesi hayvanı olduÄŸunu belirten Kandıralı, Karadeniz'e de muhtemelen ihracat gemilerinden birinde keresteler arasında geldiÄŸini düÅŸündüklerini de aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER