Dünya

Neden Fransa?

Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan terör saldırılarında en az 153 kişi hayatını kaybetti. Daha önce de terör saldırılarının hedefi olan Fransa ile ilgili kafalardaki en büyük soru işareti: Neden Fransa?Paris, dün akşam peş peşe...

Neden Fransa?
14-11-2015 12:32
Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan terör saldırılarında en az 153 kişi hayatını kaybetti. Daha önce de terör saldırılarının hedefi olan Fransa ile ilgili kafalardaki en büyük soru işareti: Neden Fransa?
Paris, dün akşam peş peşe meydana gelen 6 ayrı saldırıyla sarsıldı. Saldırıların ardından ülkede olağanüstü hal ilan edilirken Cumhurbaşkanı François Hollande, teröre karşı sert mesajlar verdi.

Neden Fransa?
Saldırıyla ilgili en çok merak edilen konu Fransa’nın neden hedef seçildiği. IŞİD’in büyük kayıplar verdiği saldırılarda koalisyonun başını çeken Fransa, Esad’sız bir Suriye konusundaki ısrarı ile de ön plana çıkıyor. Bu şekilde iki tarafın da büyük tepkisini çeken Fransa’nın ilk hedef olması kaçınılmaz.

Saldırıyı kim yaptı?
Saldırıyla ilgili en çok merak edilen bir diğer konuysa kimin yaptığı. Daha önce dünyanın çeşitli bölgelerinde yaptığı saldırıları üstlenen IŞİD’den henüz bir açıklama gelmezken, terör örgütüne yakın sosyal medya hesapları ve internet sayfaları saldırıdan memnun görünüyor. Paylaştıkları video ve fotoğraflarla saldırıdan memnuniyetini dile getiren hesaplar, saldırıyı Fransa’nın Cezayir’i işgali olarak göstermeye çalışsa da gerçek farklı. Sözde geçmişte yaşanan acılar üzerinden terör saldırısını aklamaya çalışan IŞİD taraftarları, bu şekilde olaya meşruiyet kazandırmak için uğraşıyor. Saldırıyla ilgili akıllara gelen ilk örgüt olan IŞİD, koalisyon uçaklarının yaptığı saldırılarda büyük zarar görmüştü. Fransa’nın büyük destek verdiği saldırılarda onlarca militanını kaybeden IŞİD’in intikam peşinde olabileceği zannediliyor.

İkinci bir seçenek
Fransa saldırılarında akıllara gelen bir başka isim ise Suriye rejimi. Esad’sız bir Suriye planından geri adım atmayan Fransa, muhaliflere desteğini sürdürüyordu. En son 29 Eylül’de bir kez daha "Esad çözümün bir parçası olamaz" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Katar ve Türkiye ile birlikte ilk günkü çizgisini koruyan 3 ülkeden biriydi.
Öte yandan 2013 yılında Reyhanlı’da yaşanan ve 52 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda Esad rejimi yanlısı Suriye gizli servisi El Muhaberat bağlantısı tespit edilmişti. Türkiye’ye bir gözdağı vermek isteyen Suriye gizli servisinin benzer bir adımı Fransa karşısında da atabileceği veya IŞİD gibi taşeron bir örgüt üzerinden yaptırabileceği tahmin ediliyor.

‘Zamanlama’ hassasiyeti
Saldırının zamanlaması da klasik bir deyimle, bir hayli manidar. İnsanların sokakları doldurduğu yoğun bir günü seçen saldırganların asıl hedefi ise bir gün sonra Türkiye’de yapılacak olan G-20 zirvesi. Zirvede alınacak kararların IŞİD ve Esad’ın geleceğini belirleyeceği bilinirken, taraflardan birinin bir gözdağı peşinde olabileceği düşünülüyor.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER