Dünya

'Necaşi Türbesi’nin restorasyonunu Allah Türkiye’ye nasip etti'

TİKA’nın yenileyerek İslam dünyasına yeniden kazandırdığı Kral Necaşi Türbesi’nde binlerce kişinin katılımıyla Aşure Günü etkinlikleri düzenlendi.

'Necaşi Türbesi’nin restorasyonunu Allah Türkiye’ye nasip etti'
10-09-2019 15:02
Addis Abeba

Etiyopya Ä°slam Ä°ÅŸleri Yüksek Konseyi BaÅŸkanı Müftü Hacı Ömer Ä°dris, Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığının (TÄ°KA) NecaÅŸi Türbesi restorasyonuna övgüde bulunarak, “Etiyopya halkı olarak NecaÅŸi Türbesi’ni yenilemeyi hep istedik. Ama bu güzel iÅŸi yapmayı Allah Türkiye’ye nasip etti.” dedi.

Ülkenin kuzeyindeki Mekelle şehrinden 60 kilometre uzakta bulunan Kral Necaşi ve 15 sahabe türbesinin bulunduğu yerleşkede dün akşam binlerce kişinin katılımıyla Aşure Günü etkinlikleri düzenlendi.

TÄ°KA’nın kültür hayatına yeniden kazandırdığı ve kısa zamanda ülke turizminin öne çıkan merkezlerinden biri olan yerleÅŸkedeki etkinliklerde Tigray Eyaleti BaÅŸkanı Debretsion Gebremichael, Etiyopya Ä°slam Ä°ÅŸleri Yüksek Konseyi BaÅŸkanı Ä°dris ve TÄ°KA Addis Ababa Program Koordinatörü Mehmet Ali YetiÅŸ’in yanı sıra Sudan, Eritre ve Cibuti’den gelen Müslümanlar da yer aldı.

İlahilerin okunduğu, toplu duaların edildiği programa kadın ve erkek her yaştan Müslüman büyük ilgi gösterdi.

“NecaÅŸi Türbesi’ni yenilemeyi hep istedik”

Etiyopya’nın en üst dini mercinin başındaki isim olan Ä°dris, etkinlik öncesinde AA muhabirine yaptığı deÄŸerlendirmede, TÄ°KA eliyle yürütülen ve yepyeni bir çehreye kavuÅŸturulan yerleÅŸkeye övgüde bulundu.

Ä°dris, “Allah kendisinden korkan kullarına güzel iÅŸler yapması için fırsatlar veriyor. Etiyopya halkı olarak NecaÅŸi Türbesi’ni yenilemeyi hep istedik. Ama bu güzel iÅŸi yapmayı Allah Türkiye’ye nasip etti. “ ifadesini kullandı.

Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen AÅŸure Günü’nün Ä°slam tarihi açısından önemine deÄŸinen Ä°dris, tüm Müslümanlarının birlik ve beraberliÄŸinin önemine vurgu yaptı.

Etiyopyalı Müslümanlar tarafından bu yıl göreve seçilen İdris, son yıllarda ülke Müslümanları arasında yaşanan ayrılıkların artık son bulmaya başladığını ve yeni konseyin tüm Müslümanlar tarafından kabul gördüğünü söyledi.

“En önemli projelerden biri”

TÄ°KA Addis Ababa Program Koordinatörü YetiÅŸ de TÄ°KA’nın 150'den fazla ülkede proje hayata geçirdiÄŸini belirterek, “Bu projelerin içerisinde ülkelerin turizm potansiyelini geliÅŸtirecek tarihi ve kültürel açıdan deÄŸerli mekan ve kiÅŸilere yönelik projeler de yer almakta. Kral NecaÅŸi Türbesi ve Çevre Düzenlemesi projesi bu kapsamda Etiyopya'da gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz en önemli projelerden biri.” diye konuÅŸtu.

Geçen yıl Eritre sınırının açılmasıyla ziyaretçi akınına uÄŸrayan türbenin bu yıl kara yolu kapalı olmasına raÄŸmen dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi ağırladığını hatırlatan YetiÅŸ, “Gerek dini idarelerin gerekse Tigray Eyalet yönetiminin gösterdiÄŸi ilgi projenin baÅŸarısının en önemli göstergelerinden biri." dedi.

“NecaÅŸi’nin herkes tarafından anlaşılması gerekiyor”

Türbe alanındaki NecaÅŸi Camisi’nin Ä°mamı Ä°brahim Ahmed, buradaki programın amacının Kral NecaÅŸi’nin Müslümanlar için ne kadar önemli olduÄŸunu hatırlatmak olduÄŸunu dile getirdi.

Ä°slam coÄŸrafyasının birbiriyle “çekiÅŸme halinde” ve “paramparça” olduÄŸunu dile getiren Ahmed, Kral NecaÅŸi’nin yöneticilik anlayışı ve adaletinin herkes tarafından bilinmesi ve anlaşılması gerektiÄŸini anlattı.

Cibuti’den yola koyulup etkinliklere katılan Abdullah Abdussamed ise burayı yenileyerek dünya Müslümanlarına kazandıran Türkiye’ye teÅŸekkür ve dualar etti.

Etiyopya’nın Ä°slam tarihi açısından taşıdığı öneme deÄŸinen Abdussamed, ülke topraklarının sahabeler sayesinde gönül rızasıyla Ä°slam’a kucak açan ilk topraklardan biri olduÄŸunu anımsattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER