MÜNÄ°H (AA) - Harvard Üniversitesi Belfer Merkezince hazırlanan bir raporda, Kuzey Atlantik AntlaÅŸması Örgütü'nün (NATO) kriz içinde bulunduÄŸu, ittifakın Çin ve Rusya'nın "yeni sınamalarına" hazırlıksız olduÄŸu öne sürüldü.
Eski ABD büyükelçileri Douglas Lute ve Nicholas Burns tarafından ortak yazılan "NATO yetmiÅŸ yaşında; Kriz içinde bir ittifak" adlı rapor, Münih Güvenlik Konferansında sunuldu.
Raporda, NATO’nun hem kendi içinde hem de dışarıda ciddi zorluklar ve bir krizle karşı karşıya olduÄŸu, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın NATO konusundaki belirsiz politikaları, Avrupa’nın düÅŸük savunma harcamaları ve örgütün yavaÅŸ karar verme mekanizmasının NATO’nun kendi içindeki en büyük sıkıntıları olduÄŸu iddia edildi.
Raporda, Rusya’nın askeri, Çin’in ekonomik ve teknolojik gücünün de NATO’nun sınırları ötesinde karşılaÅŸtığı iki büyük zorluk olarak gösterildi.
Rusya için "NATO’nun en büyük, en askeri yeterli komÅŸusu" ifadesi kullanılan raporda, Moskova’nın NATO’nun temel dış sorunu olmaya devam ettiÄŸi savunuldu.
Raporda, Rusya, uluslararası taahhütleri görmezden gelmekle, kışkırtıcı hareketler ve NATO üyelerine karşı siber saldırılar yapmakla suçlandı.
Rusya'ya yönelik "caydırıcılık" ve "diyalogdan" oluÅŸan iki aÅŸamalı bir yaklaşım önerilerek, NATO üyelerine özellikle "hibrid savaÅŸ" alanındaki zayıf noktaları ele almak için acil adımlar atması çaÄŸrısı yapıldı.
Raporda, Çin'in NATO için doÄŸrudan bir askeri tehdit olmadığına deÄŸinildi ancak Pekin’in politik, ekonomik ve "askeri bir teknoloji" olarak ortaya çıktığına ve dijital askeri teknolojilerde hakimiyet arayışı içinde olduÄŸuna iÅŸaret edildi.
Avrupa'nın, Çin'in "ekonomik ve teknolojik gücü" ve "endüstriyel casusluÄŸu" ile mücadeleye daha fazla odaklanması tavsiye edilen raporda, "Bu nedenle NATO müttefikleri Atlantik'in her iki tarafındaki kilit teknoloji sektörlerinde Çin'in yatırımlarına yönelik kısıtlamaları sıkılaÅŸtırmalı." görüÅŸüne yer verildi.