Genel

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye olmadan DEAŞ'a karşı elde ettiğimiz başarıyı sağlayamazdık

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye önemli bir müttefik. Irak ve Suriye'yle sınır paylaşan Türkiye'nin sağladığı altyapı olmasaydı, DEAŞ'a karşı elde ettiğimiz başarıyı sağlamak mümkün olmazdı." dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye olmadan DEAŞ'a karşı elde ettiğimiz başarıyı sağlayamazdık
22-01-2020 00:06

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye önemli bir müttefik. Türkiye aynı zamanda en fazla terör saldırısına da maruz kalan müttefik. DEAÅž'a karşı mücadelede önemli rol oynuyorlar. Irak ve Suriye'yle sınır paylaÅŸan Türkiye'nin saÄŸladığı altyapı olmasaydı, DEAÅž'a karşı elde ettiÄŸimiz baÅŸarıyı saÄŸlamak mümkün olmazdı." dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi'nde konuÅŸan ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, NATO ile Avrupa BirliÄŸi (AB) arasındaki iliÅŸkilerin çok yakın olduÄŸunu ve "daha önce hiç görülmemiÅŸ düzeylere" ulaÅŸtığını kaydetti.

AB'nin yeni "lider kadrosuyla" da yakın iliÅŸkileri bulunduÄŸunu ifade eden Stoltenberg, NATO ve birliÄŸin siber ve hibrid tehditler olmak üzere birçok alanda iÅŸ birliÄŸi yürüttüÄŸünü anımsattı.

"Transatlantik baÄŸ zayıflarsa, Avrupa bölünür"

Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki iliÅŸkilerin büyük öneme sahip olduÄŸunun altını çizen Stoltenberg, "Taraflar arasında iklim deÄŸiÅŸimi, ticaret ve Ä°ran nükleer anlaÅŸması gibi farklı konularda görüÅŸ ayrılıkları var. Ancak bunlara raÄŸmen, söz konusu barış ve güvenlik gibi ortak çıkarlar olduÄŸunda birlikte hareket ediyoruz." diye konuÅŸtu.

AB ve NATO'nun terörle mücadele, Rusya ve yeni ortaya çıkan güvenlik sınamalarına karşı birlikte hareket etmesi gerektiÄŸini söyleyen Stoltenberg, "EÄŸer transatlantik baÄŸlar zayıflarsa, Avrupa da zarar görür ve bölünür." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, AB'nin savunma alanında kendini geliştirmesini desteklediğini ancak bunun NATO'ya rakip olmaması ya da kabiliyetlerinin tekrarı anlamına gelmemesi gerektiğine işaret etti.

"Libya konusunda destek verebiliriz"

NATO'nun Libya konusunda BirleÅŸmiÅŸ Milletler nezdinde yürütülen siyasi süreci desteklediÄŸini kaydeden Stoltenberg, ateÅŸkes saÄŸlanması ve silah ambargosunun uygulanmasının önemli olduÄŸunu belirtti.

Stoltenberg, "Talep olması durumunda (AB'nin Libya'da insan kaçakçıları ile mücadele ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in silah ambargosunu denetlemek için kurulan) 'Sophia Operasyonuna daha fazla katkı sunabiliriz." açıklamasında bulundu.

"Türkiye önemli bir müttefik"

AP milletvekillerinin "Türkiye'nin önemini ve mevcut politikalarını sorgulayan" ısrarlı sorularına cevaben ise Stoltenberg, o dönemde Barış Pınarı Harekatı'na iliÅŸkin Türk yetkililerle görüÅŸtüÄŸünü ve endiÅŸelerini dile getirdiÄŸini anımsattı.

Türkiye ile ABD arasında varılan anlaÅŸmanın ardından Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda çatışmanın ciddi oranda azaldığına iÅŸaret eden Stoltenberg, bu geliÅŸmenin üzerine siyasi çözüme odaklanılması gerektiÄŸini söyledi.

Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Türkiye önemli bir müttefik. Türkiye aynı zamanda en fazla terör saldırısına da maruz kalan müttefik. DEAÅž'a karşı mücadelede önemli rol oynuyorlar. Irak ve Suriye'yle sınır paylaÅŸan Türkiye'nin saÄŸladığı altyapı olmasaydı, DEAÅž'a karşı elde ettiÄŸimiz baÅŸarıyı saÄŸlamak mümkün olmazdı."

"NATOME giriÅŸimi"

ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın NATO'nun Orta DoÄŸu'da daha fazla rol almasına (NATOME) iliÅŸkin çaÄŸrısına dair Stoltenberg bu konuda "açık fikirli" olduÄŸunu ve ittifakın ne yapabileceÄŸini görüÅŸeceÄŸini söyledi.

NATO'nun bölgede muharebe operasyonu taraftarı olmadığının altını çizen Stoltenberg, "Önlem almak müdahaleden daha iyidir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Irak'ta olduÄŸunu gibi NATO'nun bölgede yerel güçlere eÄŸitim verebileceÄŸini kaydeden Stoltenberg, "Irak'ta ÅŸimdi yerel kapasiteyi güçlendirmezsek o zaman ileride tekrar muharip güç olarak dönmek zorunda kalabiliriz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER