Teknoloji

NASA, metalik uzay kumaşı üretti

NASA, zorlu uzay g��revleri için katkı imalat ile uzay kumaşı üretti. Prototip tasarımını tanıttığı kumaş, ortam şartlarına kolaylık uyum sağlayabiliyor.

NASA, metalik uzay kumaşı üretti
21-04-2017 02:07

NASA, Kaliforniya’daki sistem mühendislerinin çalışmaları ile tekstil sektörüne giriyor. Geliştiriciler, uzayda kullanılabilmek için gelişmiş işlevleri içeren 3D baskılı metalik uzay kumaşı prototipleri üretti.

Katkı imalat üretimi

NASA, malzemenin farklı şekillerde katlanarak çeşitli şekillere uyarlanabildiğini ve istenilen düzeylerde yansıtma, pasif ısı yönetimi ve gerilme kuvveti üretebileceğini belirtiyor. Katkı imalat ile üretilen kumaş, ergimiş polimerler akışı kullanılarak tabakayla tek bir parça halinde oluşturulmuş. Hassas olarak kontrol edilen lazer sinterleme ve elektron kirişleri kullanarak metalik tozlar takviye edilmiş. Böylelikle kumaşın çok az sayıda parçadan yapılması sağlanmış, prototipleme hızı artmış, maliyetleri büyük ölçüde düşürmüş ve geleneksel yöntemlerle üretmek imkansız olan tasarımlar gerçeklenmiş.

Güneş enerjisinde önemli buluş! Güneş enerjisinde önemli buluş

Bitki dünyasından esinlenen araştırmacılar, mevcut güneş enerjisi depolama alanını yüzde 3,000...

Dış çevre koşullarına uyumlu

Kumaşın dış çevre koşullarına göre özelliklerinin değişmesi aslında yapısında kullanılan malzemeyle bir 4 boyutlu baskı ürünü olduğunu gösteriyor. Çünkü mühendisler istenen bir geometriyi hem de doğrudan malzemeye işliyor hem de malzemenin birden çok fonksiyonu içermesine olanak tanınıyor.

17-04/20/nasa-3d-baski-kumas-shiftdelete.jpg

Uzay Ajansı, kumaşın potansiyel olarak katlanabilir büyük antenlerde, uzay aracı izolasyonunda, şekil değiştiren bölgelerde, esnek ve yalıtılmış ayak pedleri gibi çeşitli uygulamalara sahip olduğunu belirtiyor.

:: Bu ilginç kumaş hakkında ne düşünüyorsunuz?

SDN - ShiftDelete.Net

Kaynak: SHIFTDELETE.NET

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER