Uygun iklim şartları dolayısıyla Türkiye'nin en kaliteli narlarının üretildiği yerlerden biri olan Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde çiftçiler, komisyoncuların ürünlerini ucuz fiyata almasından dertli.
Aydınlar Mahallesi Muhtarı Aydın Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinin de içinde bulunduğu Çığlık bölgesinde 3 bin dönüme yakın nar bahçesi olduğunu söyledi.
Antalya'daki en iyi narların bölgelerinde üretildiğini ve Çığlık narının meşhur olduğunu belirten Kaya, ancak kaliteli nar üretmelerine rağmen fiyatların geçen yıldan beri çok düşük olduğunu ifade etti. Narın kilogramını 40 ila 60 kuruş arasında değişen fiyatlarla sattıklarına değinen Kaya, "Meyve suyu yapımı için olan narın kilogramı ise 25 kuruş. Fiyatların çok düşük olması nedeniyle üretici stres hatta bunalım içerisinde. Böyle devam ederse adamlar hasta olacak. Nar kaldıkça kafaya takıyor." dedi.
''Narın maliyeti 70 kuruş, satışı 60 kuruş''
Nar fiyatlarında son iki yıldır yaşanan düşüşünün Rusya kaynaklı olduğunu düşündüklerini vurgulayan Kaya, gelecek sene de benzer bir durum olması halinde üreticilerin nar ağaçlarını sökmeye başlayacağını dile getirdi.
Mahalle sakinlerinin önceliklerinin paradan daha çok narın ağaçta kalması olduğuna dikkati çeken Kaya, "Para şu anda ikinci planda. Nar kesilsin gitsin de para gelmiş gelmemiş önemli değil. Üretici bunu ar meselesi yapıyor. Narın maliyeti 70 kuruşu buluyor, 60 kuruşa sattığında 10 kuruşu cebinden gidiyor. İnşallah Rusya pazarı bir an önce açılır da biz de önümüzü görmeye başlarız." diye konuştu.
''Komisyoncular düşük fiyat veriyor''
Kaya, üreticinin sıkıntıdan kurtulması için Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (ANTBİRLİK) pamukta olduğu gibi nar alımı da yapması gerektiğini savundu.
Nar üreticisi Mehmet Ergin de 7 dönüm nar bahçesi olduğunu ve yaklaşık 30 ton ürün aldığını söyleyerek, komisyoncuya 40-50 kuruşa verdiklerini kaydetti.
"Bu şartlar altında 4 çocuk okutmaya çalışıyoruz. Nardan sürekli zarar ediyoruz." diyen Ergin, "Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Geçen yıl fiyatlar düşmeye başladı. Nar, Rusya'ya endeksli bir şey. Rusya'ya ihracat kapalı olunca bittik. Zarar etmemize rağmen harcadığımız bu emeğin nedeni ise köyde yaşıyoruz, diyecekler ki 'Mehmet Ergin'in narı ağaçta kaldı.' Bu bizim için ar meselesi. Para şu anda önemli değil, parayı ikinci plana attık. Gerekirse narı toplayıp götürüp bir yere dökeceğiz çünkü gördükçe moralimiz bozuluyor." ifadelerini kullandı.
dikGAZETE.com