Kültür Sanat

Nablus'un tarihi mirası maketlerde hayat buluyor

Filistinli Nura Cerdane'nin uzun ve titiz araştırmalar sonrası yaptığı maketler, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus şehrinin tarihi mimarisine ışık tutuyor.

Nablus'un tarihi mirası maketlerde hayat buluyor
28-10-2018 18:57

NABLUS 

Dünyadaki en eski yerleşim alanlarından biri olan işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Nablus'un tarihi mirası, Filistinli Nura Cerdane'nin ellerinde yeniden hayat buluyor. Filistinli genç kadın, çakıl taşları ve çeşitli yapı malzemeleri kullanarak yaptığı maketlerle kadim şehrin tarihi mimarisine ışık tutuyor.

Necah Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Dekorları Bölümü'nden mezun olan ve Nablus Belediyesi'ne bağlı Toplumu Geliştirme Merkezi'nde çalışan Cerdane, görenlere şehrin mimari mirası hakkında fikir verecek tarzda yaptığı maketlerini anlattı.

Yaklaşık iki yıldır eski Nablus'un ayrıntılı maketlerini oluşturmak için çeşitli araştırmalar yaptığını söyleyen Cerdane, "Büyük bir mimari mirasa sahip olan Nablus'un Kenaniler ve İslam dönemine ait maketlerini tamamladım. Roma dönemini anlatacak şekilde tasarladığım maketler üzerinde ise hala çalışıyorum." dedi.

"Nablus, pek çok kişinin görmezden geldiği sırlara sahip kadim bir şehir"

Nablus'un "Beldetu'l-Kadime" olarak bilinen Eski Şehir bölgesinde Roma, Bizans ve Memlük dönemlerine ait binaların bulunduğunu ifade eden Cerdane, "Eski Şehir'in büyük çoğunluğunu Roma ve Memlük dönemine ait yapılar üzerine inşa edilmiş olan Osmanlı dönemi yapılar oluşturuyor." diye konuştu.

Hazırladığı maket çalışmasının bu kadim şehri ziyaret eden turistler için bir gezi rotası oluşturacağını ifade eden Cerdane, "Nablus, pek çok kişinin görmezden geldiği sırlara sahip kadim bir şehir." dedi.

Çalışmasını Nablus'taki kültürel mirasın tanıtılması ve şehrin tarihinin yerli ve yabancı ziyaretçilere en basit şekilde anlatılması olarak değerlendirdiğini söyleyen Cerdane, "Eski Şehir'deki bütün sokaklar tarihe tanıklık eden başlı başına turizm duraklarından oluşuyor." dedi.

"Roma dönemindeki Nablus'u maket haline getirmek için 2 yıla ihtiyacım var"

Nablus'un Kenaniler ve İslam dönemindeki mimarisini yansıtan iki maket çalışmasını tamamladığını kaydeden Cerdane, Roma dönemine yönelik araştırma ve çalışmalarının ise sürdüğünü aktardı.

Tasarımlarında daha güzel bir görünüm için çakıl taşı ve birtakım basit yapı malzemeleri kullandığını anlatan Cerdane, yapım aşamasına geçmeden önce çok titiz bir araştırma süreci yaşadığını dile getirdi. Bu kadim şehrin az bilinen noktalarına ışık tutmak istediğini söyleyen Cerdane, şunları kaydetti:

"Bu bölgenin maketini yapabilmek için önce bir tarih araştırması yaptım. Eski haritaları ve Kenaniler dönemindeki sosyal hayata ilişkin çalışmaları inceledim. Maketlerle tasvir ettiğim her bölgeyi pek çok defa ziyaret ettim."

Cerdane, Kenaniler döneminde güçlü bir şehir ve ticaret merkezi olan Şikmu veya Tel Balata olarak isimlendirilen bölgeyi maketlerinde ayrıntılı şekilde anlattığını belirtti.

"Roma dönemindeki Nablus'u maket haline getirmek için yaklaşık 2 yıla ihtiyacım var." diyen Cerdane, Batı Şeria'daki Eriha ve Suriye'nin başkenti Şam'dan sonra en eski üçüncü kentin Nablus olduğunu söyledi.

"Maketlerin sergilendiği merkez, turistlerin ve öğrencilerin uğrak yeri haline geldi"

Öte yandan Nablus Belediyesi'ne bağlı Toplumu Geliştirme Merkezi Müdürü Eymen Şeka, bu projeyle Nablus'un Kenani, Roma ve İslam dönemine ait ayrıntılı bir tanıtım çalışması yapmayı amaçladıklarını belirtti.

Nablus'un tarihinin anlatılması ve şehrin tanıtılması için bu projenin önemli olduğunu vurgulayan Şeka, "Nablus tarihi, kültürel ve dini yapılar açısından çok zengin bir şehir." dedi.

Şeka, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu kadim şehirdeki yapıların çoğu Osmanlı ve Memlük döneminde inşa edildi. Proje büyük ilgi görüyor. Maketlerin sergilendiği merkez şu an turistlerin ve öğrencilerin uğrak yeri haline geldi."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER