Genel

Müze 100. yıla yetişmedi

Çanakkale Şehitler Abidesi’nin altı kısmında bulunan müzenin tadilatı 9 yıldır tamamlamadı. Çanakkale Savaşları Müzesi, 2006 yılında, Şehitler Abidesi’nin yıkılma tehlikesine karşı ziyarete kapatıldı. 100 metre karelik müzede bulunan Çanakkale Savaşları’n

Müze 100. yıla yetişmedi
11-03-2015 14:04

Çanakkale Şehitler Abidesi’nin altı kısmında bulunan müzenin tadilatı 9 yıldır tamamlamadı.
Çanakkale Savaşları Müzesi, 2006 yılında, Şehitler Abidesi’nin yıkılma tehlikesine karşı ziyarete kapatıldı. 100 metre karelik müzede bulunan Çanakkale Savaşları’ndan kalma eserler, başka bir yere taşındı. Abidede yapılan güçlendirme çalışması esnasında müze alanı da genişletildi. 200 kişinin gezebileceği bin 600 metrekarelik kapalı alan oluşturuldu. Ancak müze yeniden ziyarete açılamadı.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, müzeyle ilgili iki bakanlık arasında ihtilaf olduğunu belirterek, “Bir ara ikisi de ‘biz yapacağız’ dedi. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiği için bir problem kalmadı. O zaman yöntemde bir sorun vardı. İki ayrı proje hazırlanıyor ve iki bakanlığın birbirinden haberi yok. Sonra projeyi hazırlayan arkadaşlar metreyi iyi tutmamışlar, ‘bu tavan buna uymuyor’ dediler ve böyle bir sıkıntı daha yaşandı. Ben de o zaman demiştim ki, ‘Her taraf müze ve müzeciklerle dolu. Gelen insanlar buraları gezerken yoruluyor, zaman yetmiyor. Her gittikleri yerde yeni müzelerle uğraşmasınlar. Buraya fotoğraf müzesi sergi salonu yapalım ve gelen insanlar o döneme ait fotoğrafları görsünler’ diye teklifte bulundum. Bu kargaşa bundan sonra olmayacak inşallah” dedi.

SU PROBLEMİ YAŞANDI
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iki farklı proje hazırlandığını söyledi. Müzenin izolasyonu konusunda da bir sıkıntı yaşandığını belirten Gürkan, bu mesele halledilemediği için herhangi bir çalışmanın yapılamadığını kaydetti. Gürkan, “Abidenin altındaki alan daha önce küçük bir müzeydi. Buranın arka tarafında, kendi orijinal projelerinde olan, ama bugüne kadar herhangi bir şekilde açılmamış kapalı tutulan bir mekan vardı. 2004’de, 90’ıncı yıl hazırlıkları kapsamında, Kültür Bakanlı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının yapmış olduğu anlaşma doğrultusunda buradaki malzemeler taşındı. Arkadaki toprak dolgu alan açıldı. Açıldıktan sonra belli bir hacim elde edildi. Bu hacmi tamamen bir müzeye yönelik olarak düşünüldü. Müze çalışmaları için 2 tane tasarım yapıldı. Birisi dijital teknolojinin kullanıldığı bir müzeydi, diğeri de günümüzün imkanlarıyla yapılan fotoğraf sergisi, resim sergisi tarzında sunumların olduğu bir sergiydi. Bu iki tasarımdan birisiyle beraber icraata geçilmesi aşaması geldiğinde, bir su problemiyle karşılaşıldı. Yeniden izolasyon için çalışmalar yapıldı. Fakat su kesilemedi. Şu anda, yeniden o problemle ilgili bir çalışma yapılacak. O mekana özgü olarak sayın valimizin de bir düşüncesi var, bakanlığımızın da bir düşüncesi var. Bu düşünceleri bir projeye dönüştüreceğiz. Bu proje doğrultusunda o alan değerlendirilecek” dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER