Ekonomi

Müteahhitlik şirketleri ve inşaat çalışanları için skorlama sistemi geliyor

Müteahhitlik şirketleri, taşeron firmalar ve inşaat sektörü çalışanlarına yönelik skorlama yapacak bir sistem kurulması için çalışma yürütülüyor.

Müteahhitlik şirketleri ve inşaat çalışanları için skorlama sistemi geliyor
18-08-2020 15:44

ANKARA (AA) - Müteahhitlik ÅŸirketleri, taÅŸeron firmalar ve inÅŸaat sektörü çalışanlarına yönelik skorlama yapılarak inÅŸaatta kalitenin artmasını, kayıt dışılığın önlenmesini saÄŸlayacak bir sistem kurulması için çalışma yürütülüyor. Ä°nternet teknolojileri ÅŸirketi Consubcon'un Genel Müdürü Emrah Ä°nanç, çalışmada son aÅŸamaya geldiklerini bildirdi.

Ä°nanç, AA muhabirine, üzerinde çalıştıkları müteahhitlik ÅŸirketleri skorlama sistemine iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.

Dünyanın en büyük 250 uluslararası inÅŸaat firması içinde Türk ÅŸirketlerinin 44 firmayla Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Ä°nanç, yurt dışında bilinirliÄŸi yüksek sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla müteahhitler ve taÅŸeronlar için "online pazar yeri" sistemini kurarak, 22 ülkede on binlerce Türk inÅŸaat çalışanının istihdam edilmesini saÄŸladıklarını söyledi.

Ä°nanç, bu yılın başında teknik altyapısını oluÅŸturmaya baÅŸladıkları "Consub-Score" isimli projede de son aÅŸamaya geldiklerini ifade ederek, "Ä°nÅŸaat firmaları ve sektör çalışanlarının puanlanacağı bu projeyle inÅŸaatta kalitenin artmasını, müteahhitlik alanındaki firma yığılmalarının önlenmesini ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini amaçlıyoruz." dedi.

Consub-Score'un yerli ve milli bir giriÅŸim olduÄŸu kadar global bir proje niteliÄŸi taşıdığını vurgulayan Ä°nanç, "Sektörün ilgili kamu ve özel kuruluÅŸlarıyla yapmış olduÄŸumuz istiÅŸareler neticesinde, merkezi Türkiye olan ama Orta DoÄŸu ülkeleri baÅŸta olmak üzere tüm dünyada inÅŸaat sektörüne hizmet verecek skorlama ÅŸirketi kurmaya karar verdik." diye konuÅŸtu.

Ä°nanç, bu sistemde inÅŸaat sektörü çalışanlarının meslek kodu, mesleki yeterlilik belgeleri, geçmiÅŸ iÅŸleri ve referanslarına göre sınıflandırılacağını belirterek ÅŸöyle devam etti:

"Böylece iÅŸçi alacak firmalar, çalışanın kalitesini ölçebilecek. Duvar ustası olduÄŸunu söyleyen bir inÅŸaat çalışanının gerçekten usta olup olmadığı görülecek. Müteahhitlik firmaları ile taÅŸeron firmalar da mali ve teknik becerilerine göre skorlanarak çok daha kaliteli iÅŸler yapılabilmesi saÄŸlanacak. Müteahhitler, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi önlemleri, mesleki yeterlilik belgeli çalışan sayısı, yıllık ciro, iÅŸ deneyimleri ve iÅŸ bitirmelerine göre belirlenmiÅŸ nesnel bir algoritmayla 100 ve 1000 puan arasında 3 skalada deÄŸerlendirilecek. 700-1000 puanı olan firmalar 1'inci sınıf, 400-700 puanlılar 2'nci sınıf, 100 ve 400 arası puan alanlar da 3'üncü sınıf olarak belirlenecek."

"Skoruna göre teminat mektubu"

Ä°nanç, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının müteahhitlik firmalarının sınıflandırılmasına iliÅŸkin yönetmeliÄŸinden de faydalanarak oluÅŸturdukları algoritmayla inÅŸaat müteahhitleri ve taÅŸeronlarının nesnel bir ÅŸekilde skorlanmasını saÄŸlayacaklarını dile getirerek ÅŸunları ifade etti:

"Kamu kurumları ve özel sektör iÅŸverenleri, puanlama sistemine göre firmalarını seçip iÅŸlerini yaptırabilecek. Böylece daha kaliteli projeler hayata geçecek, inÅŸaatın zamanında tamamlanması saÄŸlanacak. Ayrıca giriÅŸimimizi destekleyen bankalar tarafından ölçeÄŸine ve skoruna göre ek olarak teminat mektubu verilebilecek ve kredi limiti artırılabilecek. Mesleki yeterlilik belgesi olan inÅŸaat çalışanları ve onları istihdam eden taÅŸeron ve müteahhit firmalarla, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸiyle ilgili önlemleri alan ve uygulayan firmalar da rakiplerine göre bir adım önde olacaklar."

"Ülke ekonomisine 1,5 milyar liralık katkı"

Kamu-özel sektör iÅŸ birlikleriyle global bir marka ve unicorn ÅŸirket olmayı hedeflediklerini belirten Ä°nanç, "Zira Consub-Score giriÅŸimimizle her yıl ülke ekonomimize 1,5 milyar liralık katma deÄŸer saÄŸlamayı planlıyoruz. Ülkemize döviz giriÅŸini artırmak için bu projenin yurt dışında da uygulanması amacıyla teknik altyapı çalışmalarımız devam ediyor. " dedi.

"Suudi Arabistan'da ofis açıyoruz"

Ä°nanç, yaptıkları görüÅŸmelerle 3 Orta DoÄŸu ülkesinin bu sistemi uygulamak için kendilerine davette bulunduklarını söyledi. Ä°nanç, ÅŸunları kaydetti:

"Bu projeyi Suudi Arabistanlı yetkililere anlatma imkanı bulduk. Ülkelerinde böyle bir sistematik skorlama projesiyle daha kaliteli inÅŸaat projelerini hayata geçirebileceklerini ve bizimle iÅŸ birliÄŸi yapmak istediklerini dile getirdiler. Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı, Community Jameel Suudi Arabistan ve MIT Enterprise Forum Suudi Arabistan desteÄŸiyle bu ülkede ofis açmamız için bize kolaylık saÄŸlandı. Orta DoÄŸu'daki ilk ofisimizi ekim ayında Suudi Arabistan'ın giriÅŸimcilik temalı yeni kenti King Abdullah Ekonomi Åžehri'nde açacağız."

Deniz Çiçek Palabıyık

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER