Dünya

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 30. gününde

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından ortak başlatılan Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 30'uncu gününde devam ediyor. - Anadolu Ajansı

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 30. gününde
15-11-2016 16:47

ERBİL

Irak ordusu, DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'ten bu yana elinde tuttuğu Musul kent merkezine iki buçuk yıl sonra, 3 Kasım'da girdi. DEAŞ militanları ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar devam ederken, 82 mahallenin yer aldığı kent merkezinde şu ana kadar sadece birkaç mahallede kontrol sağlandı. 

Dicle Nehri'nin ikiye ayırdığı Musul'un, sol yani doğu yakası Eyser, sağı ise Eymen şeklinde isimlendiriliyor. Kentin Eyser ve Eymen bölgelerinde toplamda 82 mahallenin olduğu belirtiliyor. Ordu güçlerinin, şu ana kadar kentin Eyser bölgesindeki Gökçeli, Semah, Kerame, İntisar, Kudüs ve Aden mahallelerine girmesine rağmen DEAŞ militanlarıyla bu bölgelerde zaman zaman şiddetli sokak çatışmaları yaşadığı belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan Irak ordusundaki antiterör timi komutanı Albay Meıyn Sadi, "Kente girdiğimizden bu yana örgüt 200'den fazla bombalı araçla intihar saldırısı düzenledi. Sokak çatışmaları şiddetli bir şekilde yaşanmaya devam ediyor." dedi.

DEAŞ'ın kent merkezinde zırhlı araçlarla ilerlemek isteyen ordu güçlerine ağır silahlar ve Rus yapımı "Kornet" olarak adlandırılan tanksavarlarla saldırdığı iddia ediliyor.

Söz konusu iddialara ilişkin Sadi, "DEAŞ'ın elinde bazı ağır silahlar var. Musul'a tam olarak nereden geldiğini bilmiyoruz ancak Suriye güçlü bir ihtimal." görüşünü dile getirdi.

Musul'un Eymen bölgesi 

Musul'un Eymen yani batı bölgesi Musul vilayeti ve Suriye'yi birbirine bağlayan geniş bir çöle bitişik konumda bulunuyor.Terör örgütü DEAŞ, bu çöl sayesinde Suriye'de elinde tuttuğu bölgelerle teması sağlıyor.

Örgütün kentten atılması halinde bile militanların Musul ve Suriye arasındaki söz konusu bölgede kendilerini gizleyebileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Bunun yanı sıra, Eymen'de birçok askeri bina, havaalanı, tren istasyonu ve örgütün bomba yapmak için kullandığı sanayi bölgesinin yer alması, konum olarak da önemini artırıyor.

Sivillerin kentten kaçışı devam ediyor

Musul kent merkezi ve çevre bölgelerinde yaşanan şiddetli sokak çatışmaları sebebiyle iki ateş arasında kalan siviller, bölgede Irak merkezi hükümeti ve Birleşmiş Milletler tarafından inşa edilen farklı çadır kamplara sevk ediliyor. Şu ana kadar Musul'un güneyinde inşa edilen Ced'a ve Dibege, güneydoğusunda Hazır ve Hasan Şam, doğusunda ise Zelikan çadır kampları evlerini terk eden sivilleri barındırıyor. 

Muhabir: İdris Okuducu

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER