Ekonomi

'Mükemmelliyet Merkezi' için mutabakat zaptı imzalandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Hedefimiz teknolojisi kendine ait olan, lisansı kendine ait olan, markası, tasarımı kendisine ait olan ürünler yaparak, bütün dünyaya katma değeri yüksek ürünler olarak satmak. Üretimde bunu gerçekleştirmediğimiz sürece bu işin k

'Mükemmelliyet Merkezi' için mutabakat zaptı imzalandı
14-10-2015 17:34

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Hedefimiz teknolojisi kendine ait olan, lisansı kendine ait olan, markası, tasarımı kendisine ait olan ürünler yaparak, bütün dünyaya katma değeri yüksek ürünler olarak satmak. Üretimde bunu gerçekleştirmediğimiz sürece bu işin kaymağını başkaları yiyecek” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) tarafından yeni bir AR-GE çalışması olan Mükemmeliyet Merkezi Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Bakanlıkta gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, DOSİDER Başkanı Ömer Cihad Vardan, DOSİDER Yönetim Kurulu ve üyeleri katıldı. 

Tanıtım toplantısında Ankara Tren Garı kavşağında düzenlenen Barış Mitingi’nde meydana gelen patlamaya değinen Bakan Işık, “Cumartesi günü hain, kalleşçe terör saldırısı sonucu hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terörün kanlı yüzünü bir kez daha gördük. Terör, ülkemizi özellikle istikrarsızlaştırmak, toplumda var olan birliği, beraberliği, kardeşliği yok etmek amacıyla sahaya çıkıyor. Ama inşallah ne kardeşliğimize zarar verebilecekler ne de ülkemizin birliğini bütünlüğüne, istikrarına zarar verecekler” ifadelerini kullandı.

“İçimizi, yüreğimizi yakan bütün milleti yasa boğan olayı yaşadık” diyen Bakan Işık, “Bütün bu felaketler insanlarımızın birbirine daha sarılmasına sebep olmalı. Terörün amacına hizmet edecek hiçbir eylem, söylem ve davranış da bulunmamak gerekiyor. Her bir adımımız, ağzımızdan çıkacak her bir kelime terörün amacına hizmet etmeninin yanında terörün amacının tam karşısına bir duruşu ortaya koymalı” diye konuştu.Türkiye’de gazlı cihazlar üreten sanayicilerin bu konuda çok duyarlı olduğunu ve Mükemmeliyet Merkezi Projesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Bakan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gaz yakan cihazlar konusunda Türkiye’nin birikim ve tecrübelerinin bir araya getirileceği Mükemmeliyet Merkezi için hem Bakanlık çalışanlarımız hem de DOSİDER üyeleri büyük çaba harcadılar. Hedefimiz teknolojisi kendine ait olan, lisansı kendine ait olan, markası, tasarımı kendisine ait olan ürünler yaparak bütün dünyaya katma değeri yüksek ürünler olarak satmak. Üretimde bunu gerçekleştirmediğimiz sürece bu işin kaymağını başkaları yiyecek. Kısa sürede olumlu sonuçlar alınmasını beklediğim bu merkezin Ar-Ge çalışmalarının sonucunda yılda 800 bin kombi ihracatı yapan sektörün hem adet sayısını hem de ihracat kilogram değerini arttıracağına inanıyorum. Yine yeni geliştirilecek komponentler sayesinde enerjide dışa bağımlı olan ülkemizde enerji verimliliği açısından önemli adımlar atılacağını düşünüyorum.”

“Bizim sektörümüz ciddi anlamda teşkilatlanmış bir sektördür” diyen DOSİDER Başkanı Vardan ise, “İklimlendirme çatısı altında yaklaşık 4 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 4 milyar dolarlık ihracat kalemi içinde kombi, kazan, radyatör, radyant ısıtma sistemleri ve daha birçok ekipman bulunuyor. Bugün bahse konu ekipmanlar içinde yaklaşık 2 milyona yakın bir kombi, 20-30 milyon metrekareye varan panel radyatör üretimi ve önemli sayıda kazan imalatından bahsediyoruz” diye konuştu.

“STANDARTLAR DEĞİŞTİKÇE ÜRÜNLER DE DEĞİŞİYOR”

Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber sektörün ciddi anlamda genişlediğinin ve faaliyet alanının ülkenin geneline yayıldığının altını çizen Vardan, “Biz ülkemizin gelişmesine paralel olarak hizmet eden bir kurumuz. Zaman içinde ihracat yaptığımız özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerde standartlar değişiyor. Daha verimli cihazların kullanılması gündeme geliyor. İhracatının yarısını Avrupa’ya yapan, onlarla iç içe olan, Avrupa Birliği’ne katılmayı hedefleyen bir ülkenin sektörü olarak; orada olan standartların hepsini ülkemizde görmeyi, uygulamayı arzu ediyor ve yapıyoruz. Yönetmelikler çerçevesinde gaz yakan cihazların girdilerinin tamamen yurt dışından ithali ve yahut ta bir kısmının burada yapılması söz konusu oldu. 

Bakanlığımızın katkılarıyla bu çerçevede bu ürünlerin yerlileştirilmesi düşünüldü. Ve ‘Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi’ projesi gündeme geldi. Bugün imzalayacağımız protokol çerçevesinde ülkemizde bu ürünlerin bazı girdilerinin yerlileştirilmesi ve Türkiye’de yapılmasına yönelik olarak bir Mükemmeliyet Merkezi kurulması çalışmalarını başlatıyor olacağız” şeklinde konuştu.

Toplantının ardından Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi’nin kurulmasıyla ilgili olarak DOSİDER ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptını Bakanlık adına Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, DOSİDER adına ise Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Celalettin Çelik imzaladı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER