Siyaset

Muhalefetten 'Torba Tasarı'ya tepki

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, "Torba Tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüştü.

Muhalefetten 'Torba Tasarı'ya tepki
05-10-2017 23:42

TBMM

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, "Torba Tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüştü.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, 130 maddelik tasarının kendilerine geç ulaştığını söyledi.

Sayıştay raporlarının 13 Eylül'de geldiğini belirten Kuşoğlu, "Bu raporların da zamanında bize verilmesi lazım. Bize zamanında ulaşmadığı zaman, raporları yeterince inceleyip bilgi sahibi olma ve değerlendirme şansımız azalıyor. Böyle olunca da Meclis denetim görevini yerine getirememiş olacak." diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da "Hükümet kaos yaşıyor ve bu yüzden hep refleks yasalar getiriyor. Bir sıkıntı yaşanıyor ve 'Hemen bir yasa getirilelim.' denilerek getiriliyor yasalar. Siyasi hataların bedelini ödemek için hemen yasalar getiriliyor. Bunu kabul edemeyiz. Hep 'metal yorgunluk, metal yorgunluk' deniliyor. Bence hükümet toptan bir metal yorgunluğuna girmiş durumda." şeklinde konuştu.

"Bu torba kanunu Anayasa'ya da aykırı"

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, tasarıyı eleştirerek, "Tasarıyla istenen bu 37 milyar, ek bir bütçe demektir. Hükümet 37 milyar ek borçlanma yapmak istiyor ve bunu kanunla bizden kaçırtmak istiyor. Hükümet bu parayı nereye harcayacak? Giderlerde mi artış var, yoksa gelirler mi azaldı? Bunun açıklanması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin cari açık vermeye devam ettiğini, en yüksek enflasyona sahip ülkelerden birisi olduğunu iddia eden Erdoğdu, "İşsizliği çözemiyorsunuz. Memura yüzde 3 zam veriyorsunuz, enflasyon hedefini sadece burada tutturuyorsunuz. Paralar havuzculara, büyük projelere, 3. havalimanına gidiyor. Yolsuzluk yapılıyor ve siz buna göz yumuyorsunuz. Cumhuriyetin bütün değerlerini sattınız, şimdi meraları satıyorsunuz. Askeri yerlere göz diktiniz, oraları da satacaksınız." şeklinde konuştu.

CHP'li Erdoğdu, "Bu torba kanunun vatana, millete bir hayrı yoktur, Anayasa'ya da aykırıdır." iddiasında bulundu.

"Paralel bir hazine kurdunuz adına 'varlık fonu' dediniz"

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke de "Bir ülkenin ölüm fermanını yazın' denilse, bu kadar olur. Bu tasarı ölüm fermanıdır çünkü insanların geleceğe ilişkin umudu olan orta vadeli programı yok ettiniz. Bu ülkenin umudu olan orta vadeli bir program yok artık." diyerek tasarıya ilişkin eleştirisini dile getirdi.

Selin Sayek Böke, "Paralel bir hazine kurdunuz adına 'varlık fonu' dediniz. Şimdi açıkça o paralel hazineye, hazineden para aktarmak için çaba sarf ediyorsunuz. Bu kadar açık şekilde dış sermayeye bağlı bir ekonomi olmaz, böyle yaparak kendi ölüm fermanınızı da yazıyorsunuz." şeklinde konuştu.

"Bu torba tasarı, hesapsız yapılan harcamaların ortaya çıkardığı sonuç"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de torba tasarı düzenlemelerini eleştirerek, "(Biz torba yasaya karşıyız) dedikçe, siz torba yasa getiriyorsunuz. Keşke bir torba tasarı da demokrasi ve tutuklu gazeteciler için getirseniz, tutuklu milletvekilleri ve gezeteciler serbest kalsa." dedi.

Bu torba tasarının, hesapsız ve kitapsız harcamaların ortaya çıkardığı sonuç olduğunu ileri süren Çakırözer, "(Parayı savunma sanayisine harcayacağız.) diyorsunuz ama yaptığınız lüks, şatafat, bin odalı saray ortada. Bunlar ortada iken (Savunmaya harcayacağız.) diyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER