Mete, bir nevi sosyal proje olarak adlandırdığı çalışmaya göre kış sezonunda kapanan otellerde 6 milyon emekli ve huzurevi sakinlerini ağırlamak istediklerini açıkladı. Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, 15 Temmuz’da başlayan ve 10 Ağustos Çarşamba günü sona eren demokrasi nöbetine destek veren siyasi partilere, kamu kurumlarına, STK’lara ve vatandaşlara teşekkür etti.
FETÖ bağlantısı olanlar teşkilattan uzaklaştırılıyor
Parti içinde, Fetullahçı Terör Örgütü ile maddi ve manevi bağlantıları bulunanlara öynelik çalışmaların sürdüğünü açıklayan Mete, “17-25 Aralık olayının ardından teşkilatlarda çok ciddi bir eleme yapılmıştı. O tarihlerde il ve ilçe başkanlığı görevlerinde bulunan birçok arkadaşımız görevlerinden uzaklaştırılmışlardı. Ama görülmüş ki tam bir temizlik yapılamamış. Genel merkezimizin talepleri doğrultusunda biz de her ilçemiz bünyesinde kendi içinde sadece bu terör örgütü ile silahlı olarak değil, gönül bağı ile bağlanmış olan, bir şekilde maddi ve manevi katkıda bulunmuş kişileri de tespit ederek varsa görevleri teşkilatlarımızdan uzaklaştırma yolunda bir çalışmanın içindeyiz. Dalaman İlçe yönetimi dışında Seydikemer, Ortaca ve Menteşe ilçelerimizde FETÖ ile hala bağlantılarının bulunduğunu tespit ettiğimiz kişiler ile ilgili İl ve İlçe teşkilatlarımız tarafından gerekli çalışmanın yapıldığını kamuoyu ile paylaşmak istiyorum” dedi.
“6 milyon emekliye talibiz”
AK Parti İl Başkanı Mete, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen öncesinde Ankara’da düzenlenen İl Başkanları toplantısında söz alarak Başbakan Binali Yıldırım ile özel görüşme talep ettiğini söyledi. Meti, toplantı sonrası Başbakan Binali Yıldırım ve ertesi gün de ilgili bakanlarla yaptığı görüşmede Muğla’nın turizmdeki sıkıntı ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sunduğunu açıkladı. Başbakan Yıldırım ve bakanların projenin uygulanabilir bir proje olduğu yönünde görüş bildirdiklerini açıklayan Mete şunları söyledi, “Ben bir turizmciyim. Herkes turizmi 12 aya çıkarmamız gerektiğini söyler ama bununla alakalı olarak ayakları yere basan fikir ve öneriyle çıkmış olmazlar. Kaldı ki yazın deniz, kum ve güneşi satan bir destinasyon olan Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi yerlerde kış turizmi yapabilmemiz, yani aynı mantıkla kış turizmi yapmamız mümkün değil. Çünkü sunmakta olduğumuz bu üç değerin hiç biri kışın mevcut değil. O zaman farklı bir alternatifle bu değerlerimizi güncel hale getirmek lazım, yaşatmamız lazım. Nedir bu? Türkiye’de yaklaşık olarak 12 milyon emekli vatandaşımız var. Bu 12 milyon emekli vatandaşımızın aldığı en düşük emekli ücreti Bin 200 TL’dir. Bunun üzerinde Bin 400, Bin 500, hatta 2 bin 500, 5 bin liraya kadar da emekli maaşı alan bazı özel konumlardaki emeklilerimiz mevcut. Biz bu 12 milyon emekli vatandaşımızın ilk aşamada 6 milyonunu hedefliyoruz. Bunu hesaplarken de karı koca emekli olanları grubun içerisine alıyoruz. 6 milyon olan bu emeklimizin 1 Kasım 30 Nisan tarihleri arasında kış dönemi dediğimiz ve özellikle Antalya’da ve Muğla’da yaz turizmi yapan tesislerin kapalı olduğu bu dönemde emeklilerimiz bu tesislerde uzun dönemli kalış olarak ağırlamak istiyoruz. Siz kış günü kara kışta Adana’da, Kayseri’de, Ardahan’da kış ile boğuşacağınıza orada ısınmaya, yeme içmeye, elektrik faturasına, su faturasına para ödeyeceğinize emekli maaşınızla birlikte bize gelip günlük 40 liralık bir bedelle ki ayda Bin 200 TL’ye denk gelir bu en düşük emekli maaşıdır. Bin 200 liralık bir bedelle size biz bakalım. Yani size turizmciler olarak üç öğün tam pansiyon hizmet verelim. Bu süre içerisinde siz otellerimizde üç öğün yemeğinizi yiyin, çayınızı kahvenizi ücretim içinde olarak alın, hamamından faydalanın, fitnessinden faydalanın, akşamları oluşturulacak fasıl gruplarında kendinizi gösterin. Her türlü eğlencesiyle imkânlarıyla beraber bu tesislerden faydalanın ister 1 ay kalın ister 6 ay kalın. Bu seçimi sunduğumuz vatandaşlarımızın 1 ay kalanı da olacaktır, 6 ay boyunca bu tesislerde kalabileni de olacaktır. Dolayısıyla biz bunun yarısını 3 aylık dilimi baz aldığımızda 6 milyon emeklimiz 90 gün süre ile kaldığında 540 milyon geceleme yapmış oluyoruz. Yani bütün bir yaz boyunca yabancı ülkeden getirttiğimiz, misafir ettiğimiz turistlerden, misafirlerden daha fazla bir geceleme potansiyeli uyku modunda ülkenin değişik yerlerinde uyumakta şu anda. Biz bunları canlandırmak aktivite etmek ve ekonomiye kazandırmak istiyoruz.”
“1 milyon kişiye istihdam sağlayacak”
Projenin yaşama geçmesi ile 1 milyon kişiye istihdam sağlanacağının altını çizen Ak Parti İl Başkanı Mete şöyle devam etti, “Yaklaşık 1 milyon 500 bin çalışanı olan turizm sektöründe sezonun kapanmasıyla birlikte yaklaşık 1 milyon çalışan emek sahibi insan işsiz kalıyor. İşsiz kalan bunca insanın öncelikle devlet yaklaşık 600 küsur lira SGK priminden mahrum kalıyor. Yetmiyor bu 1 milyon kişiye yaz boyunca tesislerde çalıştığı için işsizlik primi adı altın yaklaşık 900 TL’de para ödüyor. Yani ortalama çalışmayan bir kişinin devlete aylık maliyeti Bin 500 lira. Eğer biz bu tesisleri emekliler sayesinde kış boyunca da açık tutarsak devlet her bir işsiz için Bin 500 TL ödemeyeceği için ciddi bir yükten kurtulmuş olacak. 2’ncisi 1 milyon insana yine istihdam sağlamış olacağız. Yani bu işçiler için bir avantaj. Devlet için ciddi bir avantaj, tesisler için 40 liraya yemek verse dahi, konaklama hizmeti verse dahi cüzi de olsa bir rakam kazanacaktır tesis sahipleri. Ayrıca en büyük sorun olan kalifiyeli eleman sıkıntısından kurtaracağız. Yani biz 6 ay boyunca çalıştırdığımız elemanların büyük bir çoğunluğunu yaklaşık yüzde 80’ini sezon sonunda işine son vermek yerine aynı iş yerinde çalışmalarını sürdürecekler.”
“Bu bir sosyal projedir”
Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanlıklara sunduğu projenin aslında bir sosyal proje olduğunu belirten Mete, “Belki de bütün bir çalışma hayatı boyunca aldığı ücret 4-5 yıldızlı otellerde konaklamaya müsait olmayan bu insanlara bütün bir kış boyunca bu tesislerde yaşama şansı sunuyorsunuz” dedi.
“Huzurevi sakinlerine de talibiz”
Proje kapsamında huzurevi sakinleri için de ayrı bir başlık açılması gerektiğini belirten Kadem Mete sözlerini şöyle damamladı, “Buna hemen ikinci bir ilave olarak katkı gibi gözükse de aslında başka bir başlık altında olan bir konu daha var bu da Türkiye’de şu ana kadar 397 adet devlet tarafından işletilen huzurevleri mevcut. Bu huzurevlerinde yaklaşık 22 bin kişi konaklamakta. Yaşlı evi ile ayırt edelim. Huzurevlerinde kalan 22 bin kişi ki devletimiz biliyorsunuz bu konuda ailelere ciddi teşvikte bulunuyor. Huzurevinde konaklayan her bir kişinin devlete olan aylık maliyeti yaklaşık olarak 2 bin 500 lira. Biz turizmciler olarak aylık Bin 500 liraya bu kişilere bakmaya talibiz. Hem istihdama katkı sağlayacağız, devlet SGK primi alacak, işsizlik parası ödemeyecek, oluşan bu hareketten KDV alacak, gelir vergisi alacak. Bu konudaki düşüncelerimizi söylediğimde hem Sayın Başbakanımız hem de Turizm Bakanımız oldukça olumlu ve projenin hayata geçmesi gerektiğini düşündüler.”
dikGAZETE.com