Myanmar ordusunun Arakan'da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırılarının başlamasıyla Güney Asya'da son yılların en büyük göç dalgası yaşanmıştı. Binlerce Arakanlı kaçarak Bangladeş'e sığınmıştı. Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Myanmar'da Ağustos ayında başlayan şiddet olaylarında bir ay içinde 6 bin 700 Arakanlı'nın öldürüldüğünü açıkladı. Kasım ayı başında Bangladeş'in Myanmar sınırındaki Coxs Bazar şehrinde bulunan mülteci yerleşim alanlarında 6 araştırma yürüten MSF ekipleri, şiddet olaylarının başlamasından itibaren ilk 31 gün içinde 9 bin 425 ila 13 bin 759 Arakanlı'nın öldüğü, bu kişilerin en az bininin 5 yaş altı çocuklar olduğu sonucuna ulaştı.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Acil Durum Direktörü Dr. Natalie Roberts, Bangladeş'te kamplarda çalışırken şahit olduklarını İHA'ya anlattı. Ağustos ayının sonundan itibaren Bangladeş'teki kamplara Myanmar'dan 600 binden fazla Rohingya geldiğini ifade eden Roberts, "Burada çok büyük şiddet hikayeleri duyduk. Bangladeş'teki çalışmalarımız sırasında Myanmar'dan Bangladeş'e sürülen 2 bin 500 kadar Arakanlı aile ile Myanmar'daki durumu anlamak için görüşme yaptık. İnsanların kaçtığı Myanmar'da durumu görmek için oraya gitme imkânımız yoktu. Görüşme yaptığımız insanlardan Myanmar'da uygulanan korkunç şiddet hikayeleri dinledik. Bu 2 bin 500 aile 11 bin kişiyi kapsıyor. Bunların hemen hepsi benzer hikayeler anlattı. Bu insanlar orada kendilerine ve ailelerine uygulanan korkunç şiddeti anlattı" dedi.
"Bu kampta bulunan 600 bin kişiyle bunu kıyasladığımız zaman Ağustos ayının sonundan Eylül ayının sonu kadar geçen bir aylık süre içinde Myanmar'da en az 6 bin 700 insanın şiddet uygulanarak öldürüldüğünü öğreniyoruz" ifadelerini kullanan Robert, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Birçok insan, aile üyelerinin gözlerinin önünde vahşice öldürüldüğünü söylüyor. Bazıları vurularak, bazıları dövülerek, bazılarının da evleri ateşe verilerek yakılarak öldürüldüğünü söylüyor. Öldürülen 6 bin 700 kişinin arasında 5 yaş altı 730 çocuk da bulunuyor. Bu çocukların da aynı şiddete maruz kalarak öldürüldüğünü öğrendik. Bu rakamın gerçek rakamları yansıtmadığını söyleyebiliriz. Çünkü biz ailelerinin tamamı ile görüşemedik. Yalnızca Bangladeş'e ulaşanlarla görüşebildik. Üstelik Myanmar'dan kaçmayı başaramayan çok sayıda Rohingya da Myanmar'da bulunuyor. Ölenlerin ailelerinin tamamından hikayelerini dinleyemedik. Bu nedenle bizim söylediğimiz rakam ölenlerin tamamını kapsamıyor. Ağustos ayında Myanmar'da Rohingyalılara karşı uygulanan askeri bir şiddet kampanyası vardı. Bu bilgileri çalışmalarımız sırasında tedavi ettiğimiz insanlardan topladık. Ölen 9 bin insanın 7 bini uygulanan şiddet sebebiyle hayatını kaybetti"
Tansu Sarıtaylı
dikGAZETE.com