MOSTAR (AA) - EMRE BAÅžTUÄž - Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar ÅŸehrinde, 1990'lı yıllarda yaÅŸanan savaşın neden olduÄŸu yıkımın izleri dünyanın farklı yerlerinden gelen sokak sanatçılarının dokunuÅŸlarıyla renkli bir çehreye dönüÅŸüyor.
Bosna'daki savaÅŸ (1992-1995), ülkenin birçok ÅŸehrinde olduÄŸu gibi Mostar'da da kötü hatıralarını, ÅŸehrin sokaklarına, evlerine ve tarihi mekanlarına isabet eden kurÅŸunların izleri ya da yıkımla bırakırken, son yıllarda amatör sokak sanatçıları sayesinde binalardaki bu yaralar sarılmaya baÅŸlandı.
Mostar'da altı yıl önce yerli amatör sanatçılar tarafından baÅŸlatılan, bugün ise uluslararası bir boyut kazanan Street Arts Festival (Sokak Sanatları Festivali) savaşın izlerini boya ve fırçalarla kapatmaya çalışıyor.
Son iki yıldır dünya çapında da bilinirliÄŸi artan festival, baÅŸta Avrupa ve Balkan ülkeleri olmak üzere Arjantin, Uruguay, Brezilya ve ABD gibi bölgeye uzak ülkelerden gelen sanatçıları da ağırlıyor. Sokak sanatçıları, kurÅŸun izlerini taşıyan duvarlara ve savaÅŸtan sonra terk edilmiÅŸ binaların dış cephelerine resimler çiziyor.
Daha önce banka olarak kullanılan ÅŸehir merkezindeki çok katlı yapı ve içinde bir tiyatronun da bulunduÄŸu eski alışveriÅŸ merkezinin binası bugün sanatçılar için adeta bir tuval görevi görüyor.
Aralarında devasa boyutta çalışmaların da bulunduÄŸu renkli duvar resimleri, ÅŸehre gelen turistlerin ve yerel halkın da oldukça ilgisini çekiyor.
Sayıları yüzü aÅŸan duvar resimlerini ÅŸehre kazandıran uzun soluklu festival, ÅŸehre görünenin dışında farklı bir boyut daha katıyor. Boyayla kurÅŸun izlerini kapatan sanatçılar, yaptıkları eserlerin verdiÄŸi mesajla BoÅŸnaklar ve Hırvatlar arasında yaÅŸanan ayrışmanın çözümüne de katkı saÄŸlıyor.
"Festival, ÅŸehre pozitif enerji ve barış getiriyor"Sokak Sanatları Festivali fikrinin sahibi ve organizatörü Marina Mimoza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altı yıl önce baÅŸlayan festival sayesinde Mostar'ın bugün adeta büyük bir sokak galerisine dönüÅŸtüÄŸünü belirterek, festival kapsamında yapılan resimlerin ÅŸehre pozitif enerji ve barış getirdiÄŸini ifade etti.
Festivalin sokaÄŸa dinamizm getirerek, ÅŸehre yeni bir görsel kimlik kazandırdığını dile getiren Mimoza, "SavaÅŸtan 20 yıl sonra halen harap olmuÅŸ ve terk edilmiÅŸ çok bina var. Biz bu yerleri sanatımızı yansıttığımız yerler olarak kullanıyoruz. Sanat aracılığıyla söz konusu yerleri yeniden canlandırıyoruz." dedi.
Mimoza, Mostar'ın her zaman sanatla iç içe olan bir ÅŸehir olduÄŸunu vurgulayarak, sanatçıların bu sanatı kullanarak insanların düÅŸünmesine ve ÅŸehir için gelecekte farklı bir ÅŸeyler yapılmasına katkı saÄŸladıklarını kaydetti.
Sanatçıların yaptıkları çalışmalarda özgür olduklarını belirten Mimoza, festivalde belirli bir konu olmadığını, burada yalnızca sanatçıların anlatım ve ifadelerine yer verdiklerini söyledi.
Mimoza, Mostar'ın çok özel bir yer olduÄŸuna ve gerçekleÅŸtirilen festivalin ÅŸehre sevgi ve barış da getirdiÄŸine dikkati çekerek, söz konusu sanat biçiminin sokakta görünen bir ÅŸey olduÄŸu için pozitif enerjiyi de bu anlamda kolay bir ÅŸekilde yaydığını anlattı.
Genel olarak yerel halktan festivalle ilgili olumlu dönüÅŸ aldıklarını aktaran Mimoza, burada yaÅŸayanların resimleri diÄŸer insanları ÅŸehre gelmeye teÅŸvik etmek için kullandıklarını ve bundan gurur duyduklarını sözlerine ekledi.