Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına çekmesine ilişkin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı kredi notlarının, stratejik doğrudan yatırımlardan ziyade para piyasalarına yönelik kısa vadeli portföy yatırımlarını etkilediğini ifade etti.
"Uluslararası doğrudan yatırımlar, uzun vadeli bir perspektifle stratejik olarak bir ülkeye gelen sermaye yatırımlarıdır." diyen Erdem, şunları söyledi:
"Bu yatırımlar, ülkelerin altyapı, pazar ve büyüme potansiyeline ve geleceğine olan güveni gösterir. Girdikleri ülkelerde üretim, ihracat ve kalifiye istihdam yaratma gibi çok önemli katma değer sağlayan, teknoloji, inovasyon ve know-how getiren ve geliştiren kalıcı yatırımlardır. Bu nedenle uluslararası doğrudan yatırımcılar, kısa vadeli para piyasaları hareketleri veya buna sebebiyet veren faktörlerden ziyade, öncelikli olarak pazar potansiyeli, nitelikli ve genç insan gücü, devam eden ve planlanan altyapı yatırımları, sürdürülebilirlik, öngörülebilirlik, uluslararası standartlarda yasal, yönetsel düzenlemeler ve politik istikrar gibi makro kriterlere göre yatırım kararlarını alırlar. Bu açıdan Moody's'in not ayarlaması, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım yapılabilirliğine etki edecek bir değerlendirme değildir."
Yüksek kredi notlarının kısa vadeli likidite akışı açısından iyi olduğunu, ancak uluslararası doğrudan stratejik yatırımcıların kararlarını etkilemediğini belirten Erdem, Türkiye'nin, şu ana kadar gelen uluslararası doğrudan yatırımların büyük bölümünü "yatırım yapılabilir" ülke notuna sahip olduğu 2013 yılından önce aldığını söyledi.
Ahmet Erdem, 21 Eylül'de Moody's'den üst düzey bir yetkili tarafından yapılan iyimser açıklamanın üzerinden sadece 2 gün gibi kısa bir süre geçmişken, aşağı doğru bir not ayarlaması yapılmasının iş dünyasının beklentileri dahilinde bir gelişme olmadığını vurguladı.
dikGAZETE.com