İSTANBUL
Mitsubishi Electric, Hannover Fairs Turkey'in dijital etkinlik platformu Connection Days üzerinden düzenlenen Endüstriyel Robot Otomasyonu ve Geleceği Konferansı'na "Premium Sponsor" olarak katıldı.
Şirket açıklamasına göre, Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Otomasyonun Yükselişi: Hyperautomation" oturumunda konuşmacı olarak yer alan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, robot teknolojileri alanındaki öngörülerini ve robotik sistemlerdeki gelecek trendlerini katılımcılarla paylaştı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tolga Bizel, fabrika otomasyon sistemlerinde otomatik üretimin her zaman hayal edilen bir durum olduğunu belirterek, "Büyük bir üretici firma olarak kendi üretim bantlarımızda yaklaşık 2013 yılından beri e-F@ctory adını verdiğimiz farklı bir yapılanma ve üretim algoritması kullanıyoruz. Aslında o yıllara kadar çok uzun bir zaman otomatikleşmiş, içerisinde insan olmayan, fabrika otomasyon sistemlerinin bütün model ve yapılarının kullanıldığı, sanayinin üçüncü evresinin bitmek üzere olduğu bir fabrika üretim yapısına sahiptik. Ancak 2013 yılından sonra tüketicinin fikirlerinin ve taleplerinin değiştiğini fark ettik. Özellikle son zamanlarda fabrikaların içinde otomatikleşmiş hatlardan daha ziyade robotla beraber esnek çalışabilen, içinde insanın da olduğu hatlardan bahsedilmeye başlandı." ifadelerini kullandı.
Sanayinin yeni evresinde robotlarla birlikte kurgulanacak fabrikaların dönüşüm sürecinde yapay zekanın temel taşlardan birisi olacağını aktaran Bizel, şunları kaydetti:
"Nagoya Works-Kani fabrikamızda robot ve otomatik sistemler insanlar ile çalışıyor. Ancak burada bahsi geçen robot ve insan, daha önce rastladığımız çalışma tarzlarına göre farklı çalışıyorlar. İnsan iş gücünden daha ziyade bilinç ve algılarıyla esnek üretimin direktörlüğünü yapan bir pozisyonda yer alıyor. Robotlar ise öğrenmeye açık, yaptıkları çalışmalardan bazı çıkarımlar yapıp, birlikte çalıştığı insan veya diğer makinelerle daha etkileşimli olarak yapay zeka teknolojileri ile konuyu öğrenip çalışan bir yapıda var oluyor. Bizim asıl hayalimiz fabrika içerisinde kendi kendine hareket eden ve serbestliğe sahip robot yapılarına sahip olmak."
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com