Genel

Mırranın "acı" türküsü

Mırra kahvesinin içildiği ve yanık türkülerin seslendirildiği, yöre halkının dert ve sıkıntılarını paylaşmak için hazırlanan özel salonlarda yapılan Barak geceleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birkaç aile tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Mırranın
10-10-2016 15:28
GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Anadolu Türkmen boylarından Baraklar, acı kahveleri (mırra) ve yanık türküleri ile yardımlaşma, dertleşme ve misafirperverliği pekiştiren geceleri ile geleneklerini yaşatmaya çalışıyor.

Anadolu’da 16'ncı yüzyıldan bu yana olduğu bilinen bu boy, Gaziantep'in Karkamış, Oğuzeli ve Nizip ilçeleri ile Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgeleri kapsayan Barak Ovası'ndaki köylerde hayatlarını sürdürüyor. Acı tadı nedeniyle küçük fincanlarda birer yudumluk mırra kahvesinin ikram edildiği Barak bölgesinde düzenlenen gecelerde, misafirlerin seslendirdiği yanık türküler halkın kaynaşmasını sağlıyor. Mırranın hazırlanması sırasında kahve çekirdekleri dibeklerde dövülürken çıkan melodik ses ise mistik bir hava oluşturuyor.

Önceden Barak geceleri için hemen her köyde 2-3 özel salon varken artık bu rakam bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azaldı ancak her şeye rağmen bu kültürü yaşatmaya çalışan aileler bulunuyor.

Gaziantep'in Karkamış ilçesine bağlı Arıkdere köyünde yaşayan Kemal İnal ise evinin bahçesinde hazırladığı salonda, tıpkı geçmişteki gibi bu kültürü yaşatmaya gayret ediyor.

İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının dedelerinden öğrendiği kültürü kendisinin de yaşatmak istediğini söyledi.

Bunun için evinin bahçesinde bir bölüm hazırladığını, burada ayda birkaç keç tanıdık, tanımadık herkesi misafir etmeye çalıştığını ifade eden İnan, "Misafirlerimiz burada gelip, mırralarını içiyor, türküler söyleniyor. Bu geceler, bizim için sadece eğlence amaçlı değil aslında. Burada insanlar birbirinin derdini dinler, sıkıntısına ortak olur, çözüm için birlikte akıl yorar. Yani bizim Barak geceleri aslında kaynaşmayı ve misafirperverliği özünde barındırır." dedi .

Acı mırranın zorlu yapımı
Kavrulduktan sonra "dibek" adlı havan benzeri kaba alınan kahve çekirdekleri, çok inceltilmeden dövülüyor ancak bu dövme işlemi sırasında kahvenin havana yapışmaması için havan, dibeğin farklı bölgelerine çarptırılarak melodik sesler çıkartılıyor.

Mırranın hazırlanmasında en önemli kısım da kaynatma evresi. Bilinen yöntemlere göre çok uzun bir kaynama süresi olan mırra, belli aşamalarda kahve telvesinden ayrıştırılıyor. Kaynadığı sırada bir kaç kez süzme, kahve ile su ekleme işlemi gören karışım, tortusundan ayrıldıktan sonra kaküle adı verilen baharatla bir süre daha kaynatıldıktan sonra servis için bakır işlemeli, ibriğe benzeyen cezveye aktarılıyor.

Geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile servis edilen mırranın servisinde de saygıya önem veriliyor. Büyükten küçüğe doğru, mırra aynı fincanda ikram edilerek kardeşlik ve birlik duygusu pekiştiriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER