Politika

MHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın: Libya ile anlaşma diplomatik olarak büyük başarı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmaya ilişkin, "Diplomatik olarak büyük başarı." değerlendirmesinde bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın: Libya ile anlaşma diplomatik olarak büyük başarı
13-12-2019 17:19

ANKARA (AA) - AA muhabirine konuÅŸan MHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Kamil Aydın, Türkiye ile Libya arasındaki anlaÅŸmanın "güvenlik ve askeri iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸması" ve "deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına iliÅŸkin mutabakat metni" olarak birbirini tamamlayan anlaÅŸmalar olduÄŸunu söyledi.

Libya ile daha önce Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan'ın ikili deniz anlaÅŸmaları yaptığını bu anlaÅŸmaların balıkçılık alanlarını kapsadığını hatırlatan Aydın, ÅŸöyle devam etti:

"Hidrokarbon iÅŸin içine girince lokma büyük. Ä°ÅŸ, sahil ÅŸeridi olan ülkelerin inisiyatifinden de çıktı. Uluslararası boyuta taşındı. Ä°ÅŸin içine artık AB ülkeleri de girdi, ABD de. Rusya biraz takip ediyor uzaktan. Bir fırsat bulsa belki o da hamle yapacak. Böyle olunca Türkiye Cumhuriyeti devleti de bu konuda kararlılığını ortaya koydu. Bizim orada egemenlik hakkımız var, KKTC devleti var. Hidrokarbon kaynağı varsa da paylaşım konusunda da hakkımızın kaybı söz konusu."

Aydın, bu nedenlerle Türkiye'nin baÄŸlayıcı bir hamle yapmak zorunda kaldığını ifade ederek, "Sayın CumhurbaÅŸkanı da hamle üzerine hamle yaptı. Biz 1800 kilometre kıyı ÅŸeridi olan, aslında en fazla konuÅŸması gereken en çok hak iddia etmesi gereken ülkeyiz." diye konuÅŸtu.

Yunanistan'ın Avrupa BirliÄŸi'ni (AB) de arkasına alarak, hareket ettiÄŸini vurgulayan Aydın ÅŸunları söyledi:

"Mısır'ın özellikle bize karşı Ä°srail-Yunanistan üçlemesi içerisinde pozisyon alması, iÅŸimizi zorlaÅŸtırdığı gibi dururken, baya canımız sıkılırken, bu hamle çok yerinde çok güzel bir hamle oldu. Biz, Libya'nın legal, merkezi ulusal konseyiyle yaptık bu anlaÅŸmayı. Hafter güçleriyle deÄŸil. Onlar Hafter güçleriyle yaptılar. Onların besledikleri, yemledikleri, sahaya sürüp onun üzerinden Libya'da oldubittiye getirmek istedikleri yapı üzerinden yapmadık. Biz BM'nin uluslararası yapıların tanıdığı legal merkezi hükümetle yaptık."

"Libya, Mısır-İsrail Rum kesimin girdabından kurtuldu"

"Bunu yaymadan, propagandasını yapmadan, suhuletle hallettik kıyamet ondan sonra koptu." ifadelerini kullanan Aydın, "Åžimdi o bölgede Mısır-Ä°srail-Rum kesiminin girdabından kurtulan bin Libya var." dedi.

Aydın, Türkiye'nin Katar mevzusunda olduÄŸu gibi Libya'ya da "Yalnız deÄŸilsiniz" dediÄŸine iÅŸaret ederek, "Ä°kili anlaÅŸmamızı yaptık. Bizi öyle Akdeniz'de bir köÅŸeye sıkıştıracak halleri yok. Artık enerji kaynaklarına yönelik bir mücadele baÅŸladı. Biz de 'bu iÅŸte varız' dedik." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye'nin 2003'den bugüne kadar sürekli BirleÅŸmiÅŸ Milletleri (BM) bilgilendirdiÄŸini belirten Aydın, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Diplomatik olarak hamlelerimiz bugüne kadar çok iyi gitti. Son noktayı da bu anlaÅŸma ile koyduk. Åžimdi bekliyoruz BM kimin hamlesine illegal diyecek? Bizim yaptığımız anlaÅŸma, kendi tanıdığı yasal kabul ettiÄŸi bir Libya merkezi hükümetinin yaptığı bir anlaÅŸma. Bu ikili gayet güzel bir anlaÅŸma. Bunu mu kabul edecek? Yunanistan'ın itirazını mı kabul edecek? Türkiye Cumhuriyeti ve CumhurbaÅŸkanı kararlılığını ortaya koydu, biz bildiÄŸimizi yapacağız. Bu anlaÅŸma, uluslararası baÄŸlamda diplomatik olarak büyük bir baÅŸarı, büyük bir hamle."

Buket Güven

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER