MARDİN (AA) - Farklı din, dil ve kültüre mensup vatandaşların kardeşçe bir arada yaşadığı Mezopotamya'nın incisi Mardin'de, geçen yıl konaklayan turist sayısında büyük artış yaşandı.
İnanç turizmi, çok sayıda tarihi ve kültürel varlığıyla turizmde cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Mardin'de 2017 yılında konaklayan turist sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 105 artış sağlandı.
Camileri, medreseleri, kiliseleri ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle misafirlerine otantik bir ortam sunan ve 2016 yılında 5 bini yabancı 113 bin turistin konakladığı tarihi kentte 2017 yılında 20 bini yabancı 232 bin kişi konakladı.
Konaklayan ziyaretçi sayısında yüzde 105 arttı, yabancı turistlerde ise artış yüzde 400'e ulaştıBöylece geçen yıl önceki yıla göre konaklayan ziyaretçi sayısında yüzde 105 artış olurken, yabancı turistlerde ise artış yüzde 400'e ulaştı.
Tatillerde, hafta sonlarında ve özel günlerde 6 bin 500 yataklı 47 otelin bulunduğu şehirde doluluk oranının yüzde 100'e ulaşması turizmcilerin yüzünü güldürürken, bu yıl için de umutları artırdı.
Geçmiş yıllarda bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle 13 otelin kapandığı şehirde, sağlanan huzur ortamı, gerçekleştirilen tanıtım organizasyonları ve etkinliklerle kapanan oteller 2017 yılında tekrar açıldı, ayrıca kentte ilave 3 otel daha hizmete girdi.
"2018 için de umutlandık"Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin geçen yıl turizmde yıldızı parlayan bir konuma geldiğini söyledi.
Tesis edilen huzur ortamı ve şehirde yapılan organizasyonların etkisiyle kente talebin arttığını kaydeden Güngör, "Geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 100'ün üzerinde artış oldu. Özellikle yeni yıl tatilindeki yoğunluk son 5 yılın en dolu oranıydı. İnanılmaz şekilde yoğun geçti. Bu açıdan 2018 yılı için de ciddi bir şekilde umutlandık." dedi.
"Mardin terör algısını kırdı"Güngör, terör olayları nedeniyle ciddi bir sıkıntı yaşandığını ancak bu sıkıntıların artık geride kaldığına dikkati çekerek, otelleri kapanan bir şehirden yeni oteller açılan bir konuma geldiklerini aktardı.
"Mardin terör algısını kırdı. Buraya gelen misafirler de bunu gördü." diyen Güngör, şunları kaydetti:
"2016 yılındaki terör olayları nedeniyle oteller kapanma noktasına gelmişti. Yaklaşık 13 otelimiz kapandı ama 2017 yılında kapanan oteller yerine açılan oteller oldu. O algının kırılması bizleri mutlu etti. Şu anda 6 bin 500 yatak kapasitemiz var. İnşallah ilerleyen zamanda daha da yükselecek. 2018 yılı için umutluyuz. Şu anda aldığımız rezervasyonlar, son 5 yılda görülmemiş. Şu anda mart ayına yoğun talep var."
"Bizi olumlu etkiledi"
Esnaf Mehmet Yertüm ise son dönemde yaşanan hareketlilikle şehirdeki şube sayısını artırdıklarını söyledi.
Turizme de hizmet veren esnaf olarak bu hareketlilikten mutlu olduklarına işaret eden Yertüm, "Turizmde ciddi bir ivme ciddi bir hareketlilik var. Otellerin hepsi hemen hemen doluydu. Sadece oteller değil genel anlamda her yer doluydu. Bunda terör olaylarının bitmesi, Valimizin turizme öncülük etmesinin etkisi var. Esnaf olarak bizi olumlu etkiledi. Gayet yoğun çalışıyoruz." diye konuştu.
Muhabir: Halil İbrahim Sincar