Genel

Meyve ağaçları artık donmayacak

Bursa’nın İznik ilçesinde çiftçilik yapan iki kardeş, zirai don ile mücadele için internetten yaptıkları araştırmayla "don kırıcı" makine üreterek, 50 dönümlük şeftali bahçesini kurtardı. Bir benzeri sadece Yeni Zelanda’da bulunan...

Meyve ağaçları artık donmayacak
21-03-2016 13:20
Bursa’nın İznik ilçesinde çiftçilik yapan iki kardeş, zirai don ile mücadele için internetten yaptıkları araştırmayla "don kırıcı" makine üreterek, 50 dönümlük şeftali bahçesini kurtardı.
Bir benzeri sadece Yeni Zelanda’da bulunan donla mücadele makinesi Bursa’nın İznik ilçesinde de yapıldı. Erol Durmaz adlı çiftçi, internette Yeni Zellenda’da üretilen donla mücadele makinesini sera üreticisi Halil Çağlar ve Mustafa Çağlar adlı kardeşlere gösterdi. Çağlar kardeşler, yaptıkları uzun araştırmalar neticesinde "don kırıcı" makineyi imal etmeyi başardı.
Makine, 50 dönümlük şeftali bahçesini dondan kurtardı.
Geçtiğimiz perşembe gecesi eksi 5’lere kadar düşen hava sıcaklığında tarlasına koyduğu donla mücadele makinesini çalıştırdığını ve bu sene erken açan çiçeklerin zarar görmediğini söyleyen Erol Durmaz, "50 dönüm şeftali bahçemden 150 ton mahsul alıyorum. Eğer dondan etkilenmiş olsaydı sadece 50-60 ton meyve alabilecektim. Makine gerçekten işe yaradı. Oysa her yıl zarar ediyorduk. Bu tür mücadelelerle tarım arazilerimizi zarardan kurtarıp, çiftçiliği kazançlı hale getirip köylerden göçüde önlemiş oluruz. Mahsulün azalmasına sebep olan don çiftçiyi perişan ediyor. Don kırıcı makine ile rahat bir nefes aldık" dedi.
Don sigortasının tatmin etmediğini ileri süren Durmaz, "Yatırdığımız sigorta bedelinin karşılığında aldığımız para maliyetimizi karşılamıyor" dedi.

"DEVLET DESTEK VERSİN SERİ ÜRETİM YAPALIM"
Don makinesini yapan Halil Çağlar, "Bu makineden yurt dışında var. Ancak çok pahalı. Çiftçimizin bunu alıp kullanma şansı yok. Biz bunu burada üreterek maliyetini düşürdük. Devlet bu konuda destek ve kredi versin. Bir çiftçi 30 bin TL’lik sigorta poliçesi için 5 bin TL yatırmak zorunda. Biz bu makineyle zararı ortadan kaldırmayı hedefledik."

DON KIRICI HER YERE TAŞINABİLİYOR
Don kırıcının teknik özelliklerini de anlatan Çağlar, "Makinenin en büyük özelliği portatif olması. Römork veya traktör arkasına takarak istediğiniz yere götürebilirsiniz. Yüksekliğini ayarlayabiliyorsunuz. Bu sadece şeftali için değil, erik ve kiraz gibi yüksek meyvelerde da kullanılabiliyor. 6-7 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor. 150 metreden pervanenin ürettiği rüzgarı hissedebiliyorsunuz. Bu da aşağı yukarı 40-50 dönümlük araziye etki ediyor. Kendi ekseninde 360 derece dönebiliyor" dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER