Ramazan ayında çok mu susuyorsunuz? Çok mu acıkıyorsunuz? Bağırsak problemi, kabızlık mı başladı? Biraz kilo verip, göbek yağlarından mı kurtulmak istiyorsunuz? Sorularına cevap veren Dr. Özgönül, "Stresli olduğumuz zaman böbrek üstü bezlerimiz kortizol adı verilen bir hormon salgılayarak vücudumuzun enerji dengesinin olumsuz yönde etkiliyor. Hatta aşırı kortizol üretimi neticesine vücutta hem lüzumsuz su tutulmasına (ödem) hem de vücudumuzun bu suyu kullanması nedeniyle sonrasında aşırı su isteğine neden oluyor.” diye konuştu.
Meyan kökü şerbetinin özellikle susuzluğa karşı birebir geldiğini belirten Dr. Fevzi Özgönül, şerbetin faydalarını saymakla bitiremedi.
Meyan Kökü;
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ses kısıklığına iyi gelir. Balgam sökülmesi, öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar. Kabızlığa karşı da iyi gelen meyan kökü, kramp çözücü olarak da kullanılabilir.
Meyan Kökü Şerbeti
Bu şerbetten iftarda 1, sahurda 1 kere içmeniz susuzluğunuza çok iyi gelecektir.
NELER GEREKİR?
1 avuç meyan kökü 2 litre su Tülbent
NASIL HAZIRLANIR
Meyan kökü yıkanır tülbent içine konur. Meyan kökü odunsu bir bitki ezilip lif haline getirilir veya hazır lif halinde bulunur. 1 kaseye konur ve üzerine su eklenir. 4-5 saat beklenir, süzülür havadan oksijenlenerek yani köpürtülerek süzgece dökülür, süzülür. Sonra bu kahverengi su tülbentten süzülerek içilir. Meyan kökü, fazla tüketilirse eklemlerde ve yüzde ödem oluşturabilir, yüksek tansiyona sebep olabilir ve vücutta potasyum kaybına yol açabilir. Bu yüzden bu bitkinin fazla tüketilmesi de zararlıdır. Ayrıca vücutta sıvı birikmesine ve böbrek rahatsızlığına yol açabilir. Bu şifalı bitkinin faydaları kadar zararları da bulunabilir.
Kaynak: IHA
dikgazete.com