Çevre-Hayat

Mevlana Müzesi'nden etkilenerek tezhip sanatçısı oldu

Kırşehirli el sanatları öğretmeni Zehra Sibel Akpınar, 20 sene önce ziyaret ettiği Mevlana Müzesi'ndeki yazma eserlere duyduğu hayranlık sonucu tezhip sanatında kendini geliştirdi.

Mevlana Müzesi'nden etkilenerek tezhip sanatçısı oldu
10-11-2018 19:02

KIRŞEHİR

Kırşehir'de, el sanatları öğretmeni Zehra Sibel Akpınar, Mevlana Müzesi'nde gördüğü yazma eserlere duyduğu hayranlıkla başladığı tezhip sanatında onlarca kişi yetiştirdi.

Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi mezunu Akpınar (47), 20 yıl önce ziyaret ettiği Mevlana Müzesi'nde yazma eserlere duyduğu hayranlık ve yakınlarının da tavsiyesiyle tezhip sanatını öğrenebileceği hoca arayışına girdi.

Ankara'da İnci Ayan Birol'la tanışan Akpınar, ders alarak sanatın inceliklerini öğrendi. Daha sonra icazetini alan Akpınar, 15 yıldır Kırşehir'de tezhip dersi veriyor.

Ahi Külliyesi Gelenekli El Sanatları Merkezi'nde kursiyerlere tezhip sanatının inceliklerini öğreten Zehra Sibel Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kişinin olgunlaşıp daha iyi bir insan haline gelmesi için güzel işlerle uğraşması gerektiğini, tezhip sanatının ise bu güzel işlerden birisi olduğunu söyledi.

Sürekli kendini geliştirdiğini ve tezhip sanatında onlarca kişi yetiştirdiğini belirten Akpınar, "Ahi Evran Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nde 8 yıl ders verdim. Kırşehir'de 15 yıldır tezhip dersi veriyorum. Ahi Külliyesi'nde belediyenin açtığı Gelenekli El Sanatlar Merkezi'nde ise 4 yıldır hizmet veriyorum. Merkezimiz halka açık. Burada 10 yaşında da 60 yaşında da talebelerim var." diye konuştu.

Bu sanatın hayatında önemli yere sahip olduğunu dile getiren Akpınar, "Allah hep güzeli istiyor. Kulunda da hep o cemali görmek istiyor. Tezhip de o güzele biraz hizmet edelim, kendimizi güzelleştirelim diye uğraştığımız bir sanat." dedi.

Tezhibin emek ve sabır isteyen meşakkatli bir sanat olduğuna dikkati çeken Akpınar, hattat tarafından kağıda yazılanların murakkaya gerildikten sonra boyandığını anlattı.

Boyama işleminde ise ceviz, narçiçeği, Amerikan sarmaşığı gibi bitkilerin yaprağından faydalanıldığına işaret eden Akpınar, tezhip yaparken en önemli aşamanın hatta yakışacak orijinal desenin belirlenmesi olduğunun altını çizdi.

Muhabir: Ayşenur Ekicioğlu

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER