Ä°ZMÄ°R(AA) - Ä°zmir'in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti'nde restorasyonu modern tekniklerle tamamlanan mozaikler, günümüzden 1800 yıl öncesine ışık tutuyor.
Yeniköy bölgesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından tüm yıl boyunca yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları, "Ana Tanrıça Kenti" olarak bilinen Metropolis'in tarihi sırlarını ortaya çıkarıyor.
CBÜ Arkeoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek baÅŸkanlığında yapılan ve uzman restoratörlerin katıldığı çalışmalarda antik kentin merkezindeki mozaiklerin restorasyonu tamamlandı.
Renk ve tanelerin daha uzun süre korunmasını saÄŸlayan modern tekniklerin kullanımı sonrası, Yunan mitolojisinden aÅŸk tanrısı Eros, bereket tanrısı Dionysos, eÅŸi Ariadne'nin tablolarını andıran mozaikler belirgin hale getirildi.
Restorasyonu tamamlanan mozaikler arasında tiyatro sembolü masklar, bölgenin bereketini anlatan balık ve kuÅŸ figürleri de bulunuyor.
Yıl boyunca kazı ve restorasyon yapılıyorKazı baÅŸkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, AA muhabirine, bereketli topraklara sahip olan Metropolis'in, Ä°ç Anadolu ve Ege'yi birleÅŸtirdiÄŸini, bu nedenle de zengin yaÅŸamlara ev sahipliÄŸi yaptığını belirtti.
Metropolis'in milattan önce 3. yüzyıl baÅŸlarından itibaren canlandığını, bu canlılığın kültürel anlamda da kendini gösterdiÄŸini belirten Aybek, "Metroporolis'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu desteÄŸiyle 12 ay çalışma fırsatı bulduk. Kazı çalışmalarımız yanında koruma ve restorasyon çalışmaları da devam ediyor. GeniÅŸ alanlarda inÅŸa edilmiÅŸ mozaikleriyle dikkati çeken bir kent. Biz de mozaiklerde konservasyon uygulamalarını gerçekleÅŸtiriyoruz." diye konuÅŸtu.
Konuk evi olduğunu tahmin ettikleri bir alanda da restorasyon yaptıklarını anlatan Aybek, şu bilgileri verdi:
"Metropolis için bilinen bir mozaik restorasyonu gerçekleÅŸtirildi. 1990'lı yıllarda bu mozaik ortaya çıkarılmıştı ama yeni geliÅŸen koruma uygulamaları ve modern yöntemlerin burada da uygulama zamanı gelmiÅŸti. 2021 yılında uzman restoratör arkadaÅŸların da katkılarıyla Metropolis'teki bu önemli mozaikleri tekrar ve daha iyi ÅŸekilde görünür, korunur hale getirmeye çalışıyoruz."
"Mozaikler tablo gibi"Aybek, çalışmalarla, Yunan mitolojisindeki aÅŸk tanrısı Eros, bereket tanrısı Dionysos, eÅŸi Ariadne ve tiyatro sembollerinin de resmedildiÄŸi mozaiklerin belirgin ve canlı hale getirildiÄŸini ifade etti.
Mozaiklerin bulunduÄŸu konukevinin tiyatro ile baÄŸlantılı olduÄŸunu aktaran Aybek, "Metropolis'e tiyatro için gelen konukların burada ağırlandığını düÅŸünüyoruz. Dolayısıyla bu konutun zeminindeki mozaiklerde de tiyatro ve eÄŸlence tanrısı olarak bilinen Dionysos, eÅŸi ve Eros sıklıkla kullanılmış. Mozaiklerde çok büyük incelik görüyoruz. Küçük taÅŸ taneciklerinden oluÅŸan adeta bir tablo özelliÄŸi gösteren bu mozaiklerde gölge, tonlama, hatta yüz ifadeleri bile çok baÅŸarılı güçlü ÅŸekilde aktarılmış." diye konuÅŸtu.
Dionysos ve Ariadne birbirine bakıyorMozaiklerde aÅŸk ve tiyatro sevgisinin vurgulandığını kaydeden Aybek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Mozaiklerde Dionysos ve Ariadne birbirine bakıyor. Aralarında da Eros var. Bu da aslında yaklaşık 1800 yıl öncesinden bugüne aktarılan bir mesaj diyebiliriz. DiÄŸer panelde ise bölgedeki kuÅŸ ve balık zenginliÄŸini gösteren figürler yer alıyor. Ortada ise drama ya da komedi oyuncularının maskları bulunuyor."
Prof. Dr. Serdar Aybek, Metropolis'in yüzlerce yıl önce olduÄŸu gibi bugün de kültürel aktivitelere ev sahipliÄŸi yaptığını sözlerine ekledi.