Gündem

Mersin tropikal meyve merkezi olmak istiyor

Yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin'de, tropikal ürünlerin daha da yaygınlaşması için yoğun çaba gösteriliyor. - Anadolu Ajansı

Mersin tropikal meyve merkezi olmak istiyor
07-11-2016 15:37

MERSİN

Birçok meyvenin yetiştirilip ilk hasadının yapıldığı Mersin'de, uygun iklim avantajından yararlanmak ve çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirmek isteyen Toroslar Belediyesi, getirisi fazla olan tropikal ürünleri yaygınlaştırmak için başlattığı çalışmada 4 farklı ürünü yetiştirmeyi başardı.

Toroslar Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, getirisi ve talebi fazla olan tropikal meyvelerin Mersin iklimine uyumlu olup olmadıklarını kontrol etmek için 3 yıl önce çeşitli fide ve tohumlar temin etti.

Belediyeye ait tarlalarda ekimi yapılan ejder meyvesi, goji berry, pasiflora ve dikenli inciri yetiştirmeyi başaran ekipler, şimdi de Mersin'de kahve bitkisini üretmek için çalışmalara başladı.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toroslar'ın ciddi anlamda tarım üretimi yapılan bir bölge olduğunu ve genelde narenciye yetiştirildiğini söyledi.

İlçeye bağlı yaylalık yerlerde kiraz, elma, şeftali ve kivi gibi ürünlerin de yetiştirildiği anlatan Tuna, "Üreten bir bölgedeyiz ama son zamanlarda özellikle narenciyenin ciddi anlamda pazar bulamaması ve ihracatta yaşanan sıkıntıdan dolayı ürünler maalesef değerinin çok altında gidiyor. Biz de belediye olarak çiftçilerimize ufuk açma, vizyon katma anlamında sürekli araştırmalar yapıyor, Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzü Ar-Ge merkezi olarak kullanıyoruz." dedi.

"Amaç, üreten köylünün ürünlerine çeşitlilik kazandırmak"

Narenciyede marka olan Mersin'in uygun iklimiyle tropikal ürünlerde de önemli bir yere gelebileceğine inandıklarını vurgulayan Tuna, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda çalışmalar yaptık. Ejder meyvesi, goji berry, pasiflora, dikenli incir ve buna benzer bazı ürünleri yetiştirdik. Ciddi anlamda üretimi sağlayabilirsek bu ürünlerin meyvesini ve fidesini vatandaşlara ücretsiz dağıtarak ürün çeşitliliği oluşturmak istiyoruz. Bunların çok geniş alanda da yapılmasına gerek yok. Bin metrekarelik bir alanda, evin önündeki arsada bile bunlar yetiştirilebilir. Amaç, 'Köylü milletin efendisidir' düsturundan yola çıkarak, üreten köylünün ürettiği ürünlere çeşitlilik kazandırmak, değerini çoğaltmak ve ürettiği ürünlerin para etmesi, değer bulmasını temin etmek. Bu da aynı üründen çok üretmenin dışında birçok üründen üretim sağlama ve alıcıyla satıcının arasında o arz talep dengesini sağlamakla olur."

Muhabir: Mustafa Güngör

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER