Ekonomi

Merkez enflasyon ve büyüme tahminlerini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Enflasyonun 2016 yılında yüzde 7,5, 2017 yılında ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz” dedi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı,...

Merkez enflasyon ve büyüme tahminlerini açıkladı
26-01-2016 14:30
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Enflasyonun 2016 yılında yüzde 7,5, 2017 yılında ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyon Raporu 2016-I" raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı sunumda, yakın dönem enflasyon gelişmelerini özetleyerek, “2015 yılının son çeyreğinde tüketici fiyat enflasyonu bir önceki çeyreğe kıyasla 0,86 puan artarak, yüzde 8,81 oranı ile hem ekim enflasyon raporu öngörümüzün hem de yılsonu enflasyon hedefi etrafındaki belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşti. Böyle bir durumda hükümete bir açık mektup yazmamız gerekiyor. Bu mektubu da bugün gönderiyoruz. Enflasyon raporunun mesajlarının özeti şeklinde. Onu da mektup iletildikten sonra bugün büyük ihtimal ilerleyen saatlerde internet sitemizde paylaşacağız. Aynı mesajlar olacak. Hükümete bir kolektif çaba gerektiğine dair ilave hatırlatma var. Hükümet gayet bunun farkında. Dün akşam saatlerinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısını yaptık. Gıda enflasyonu son yıllarda sürekli manşet enflasyonun üzerinde seyrediyor. Bununla ilgili gıda komitesi ekonomi koordinasyon kuruluna bir rapor sundu. Şimdiye kadar yapılan çalışmaları özetledi. Özellikle şuanda enflasyon üzerine büyük etki yapan iki tane kalem var. Bunlardan bir tanesi kırmızı et fiyatları. Arz talep dengesi açısından ele alındı. Tedbirlerin hızla ele alınması ve fiyat istikrarın hızla sağlanması konusunda bir irade ortaya kondu. İlgili bakanlarımız açıklamalarını zaten yaparlar. İkinci konuda ekmek fiyatları ele alındı. Ekmekte maliyet nedir? Yeni fiyatlamalar nasıldır? Onunla ilgili gerekli açıklamaları ilgili bakanlarımız yapacaklardır. Orada kuvvetli bir irade söz konusu. Bizim kolektif çaba ihtiyacımızı göstermiş oluyor” diye konuştu.

“OCAK’TA ÇİFT HANEYE ÇIKMA İHTİMALİ AZ”
Başçı konuşmasına şöyle devam etti: “Yılın son çeyreğinde ABD doları cinsinden ithalat fiyatlarında düşüşe karşın gıda fiyatları ve döviz kuru gelişmeleriyle birlikte enflasyon üzerinde maliyet baskıları devam etti. Ayrıca asgari ücrette yapılan ayarlamanın genel ücretler ile enflasyon üzerindeki yansımalarını yakından izleyeceğimizi belirtmek isterim. Enflasyonun yılın ilk çeyreğinde çift haneye çıkmaması için bir gayret göstereceğiz. Ocak’ta çift haneye çıkma ihtimali az. Dolayısıyla tek hanede kalabilir ama daha sonraki aylarda baz etkisinin de yardımıyla trendler çok önemli olacak. H ve I’nın 3 aylık eğilimleri var. Bizim edindiğimiz intiba bunun tek haneli seviyeye düşeceği Ocak ayında. Bundan sonra da dikkat edeceğimiz husus H ve I endekslerinin gerek krediler gerek döviz kurları tarafından gelecek etkilere karşı dayanıklı olması ve düşmeye devam etmesi yönünde olacak. Elimizdeki bütün politika araçlarımızı enflasyonu düşürücü yönde kullanma yönünde devam edeceğiz. 18 Ağustos’ta ne yaptıysak işe yaradı.”

“İLK DEFA BU YIL HANE HALKI GELİRİ BORCUNDAN DAHA HIZLI ARTACAK”
“Enflasyonun önündeki ilk engel olan cari açık problemini önemli ölçüde çözmüş durumda olacağız” diyen Başçı, “Kalan kısmını da kararlı ve sürekli mücadeleyle çözeceğiz. 2016 yılı talep görünümü değerlendirdiğimizde 2015 yılına kıyasla daha güçlü bir iktisadi faaliyet bekliyoruz. İlk defa bu yıl hane halkı gelirinin borcundan daha hızlı artacak. Bu da arzu edilen bir gelişme. Cari açıkta öngörülen düşüş ve güçlü kamu maliyesi de olası dış şoklara karşı ekonomi politikalarının dengeleyici yönde hareket edebilmesi açısından alan oluşturuyor. AB ekonomisindeki toparlanma ihracatımızı desteklemeye devam ederken Ortadoğu ve Rusya yapılan ihracata ilişkin belirsizleri aşağı yönlü risk unsurları olarak görüyoruz. Gümrük Birliği’nin tarımda dahil olmak üzere ve hizmetler sektörünün genişletilmesi ihracat üzerine kalıcı artış etkisi yaratacak.”

“HAM PETROL FİYATLARI VARSAYIMIMIZI 2016 YILI İÇİN 54 ABD DOLARINDAN 37 ABD DOLARINA DÜŞÜRDÜK”
Ham petrol fiyatları ve ABD doları cinsinden ithalat fiyatlarına dair varsayımlarda aşağı yönlü güncellemeler yaptıklarını bildiren Başçı, “Yıllık ortalamalar itibariyle ham petrol fiyatları varsayımımızı 2016 yılı için 54 ABD Dolarından 37 ABD Dolarına düşürdük. Gıda fiyatları enflasyonu varsayımını özellikle asgari ücret ayarlamalarını maliyet ve talep üzerindeki etkileri nedeniyle 2016 yılı için yüzde 8’den yüzde 9’a çıkardık. Asgari ücretteki artışın bütçe dengesine ve dolayısıyla vergi ayarlamalarına nasıl bir etkisi olacağını dikkatle yakından izliyoruz” şeklinde konuştu.

“2018 YILINDA YÜZDE 5 DÜZEYİNDE İSTİKRAR KAZANACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”
Enflasyondaki iyileşmenin kademeli gerçekleşeceğini ve enflasyonun yüzde 5 hedefine orta vadede ulaşacağını değerlendirdiklerini ifade eden Başçı, şunları kaydetti:
“Enflasyonun düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak, 2016 yılında yüzde 7,5, 2017 yılında ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıklı 2016 yılının sonunda yüzde 6,1 ile yüzde 8,9 aralığında orta noktası yüzde 7,5. 2017 yılı sonunda ise yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında orta noktası yüzde 6 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2016 ve 2017 yıl sonu enflasyon tahminlerinde Ekim 2015 enflasyon raporuna göre sırasıyla 1 puan ve 0,5 puan yukarı yönlü güncellemeler yaptık.”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER