Ekonomi

'Merkez Bankasının önlemleriyle döviz kurundaki dalgalanma durdu'

Kalkınma Bakanı Elvan "Son dönemde döviz piyasasında dalgalanma yaşandı. Ancak Merkez Bankasının zamanında uyguladığı para politikası önlemleriyle döviz kurundaki aşırı dalgalanma durmuştur ve döviz kuru aşağı yönlü bir eğilim izlemektedir" dedi. - Anadolu Ajansı

'Merkez Bankasının önlemleriyle döviz kurundaki dalgalanma durdu'
22-02-2017 16:02

İSTANBUL

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Bloomberg HT tarafından düzenlenen "Sektör Buluşmaları-Seramikte Türkiye" toplantısına katıldı. Konuşmasına Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başlayan Elvan, yeni milli gelir serisine göre 2010-2015 döneminde Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 7,4 büyüme hızı gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin 2016 yılında, yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli sığınmacı akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya, Fed'in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen ilk 9 ayda yüzde 2,2 büyüme kaydetiğini anımsatan Elvan, şunları kaydetti:

"Son açıklanan sanayi üretim endeksi ve diğer yurt içi üretim, ihracat ve talebe ilişkin göstergeler, yılın üçüncü çeyreğindeki daralma sonrasında ekonominin tekrar toparlandığını göstermektedir. Son dönemde döviz piyasasında dalgalanma yaşandı. Ancak Merkez Bankasının zamanında ve etkili olarak uyguladığı para politikası önlemleriyle döviz kurundaki aşırı dalgalanma durmuştur ve döviz kuru aşağı yönlü bir eğilim izlemektedir.

İnşallah önümüzdeki süreçte Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında daha da güçlendiğini hep birlikte göreceğiz. Türkiye'nin makroekonomik dengelerinde bozulma ve herhangi bir kırılganlık söz konusu değildir. 2015 yılı sonu itibarıyla toplam yatırımların milli gelire oranı yüzde 28,3, toplam tasarrufların milli gelire oranı yüzde 24,8’dir. Dünya Bankası verilerine göre bu oranlar AB ve OECD üyesi ülkeler ortalamasının üzerindedir."

"Dış ticarete yönelik tahminlerimizde herhangi bir değişiklik ihtiyacı bulunmamakta"

Bu gerçekleşmeler çerçevesinde dış ticarete yönelik tahminlerde herhangi bir değişiklik ihtiyacı bulunmadığını dile getiren Elvan, şöyle devam etti:

"2016 yılında ihracatın yüzde 47,9'u Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken bu ülke grubuna ihracatta yüzde 6,8 oranında artış kaydedilmiştir. 2015 yılında cari açığın milli gelire oranı yüzde 3,8 olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında da turizm sektöründeki durgunluğa, jeopolitik sorunlara rağmen cari açığın yine yüzde 4'ün altında kalması söz konusudur.

Bu yıl ekonomimizde ciddi bir canlanma bekliyoruz. Bunun ilk işaretlerini, aldığımız bazı tedbirlerle bu ay almaya başladığımızı ifade etmek isterim. Orta Vadeli Program hedeflerini koruyoruz, önemli olan beklentilerdeki iyileşmedir. Belirsizliklerin, jeopolitik risklerin azalmasıyla birlikte ertelenen tüketim ve yatırım kararlarının devreye girmesiyle 2017 yılında yüzde 4,4 ve üzerinde büyüme hızına ulaşabileceğimize inanıyorum. Ekonomimizde bu potansiyel var."

Muhabir: Eda Fatma Topçu

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER