Ekonomi

Mehmet Göçmen: Elektrik piyasasının liberalleşmesini bekliyoruz

Sabancı holding enerji grup başkanı mehmet göçmen, elektrik enerjisi sektörünün liberalizasyona hazır olduğunu belirterek, ’elektrik piyasasının.

Mehmet Göçmen: Elektrik piyasasının liberalleşmesini bekliyoruz
22-10-2015 17:05

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, elektrik enerjisi sektörünün liberalizasyona hazır olduğunu belirterek, ’Elektrik piyasasının liberalleşmesini bekliyoruz. Liberalleşme, mesken tüketicileri üzerindeki enerji maliyetini düşürecek' dedi.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen ve Enerjisa CEO'su Yetik Mert dün akşam düzenledikleri basın toplantısında enerji sektörünün görünümü ve Enerjisa'nın hedefleri hakkında bilgi verdiler.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, sektörün liberalizasyonun herkesin lehine olacağını, bunun sadece ortadaki verimsizliğin aleyhine olacağını belirterek, 'EPDK öncülüğünde Türkiye bu dönemde çok başarılı regülasyon uygulamaları hayata geçirdi. Bu yaklaşımın devam edeceğine olan inancımız tam. Liberalleşme mesken tüketicileri üzerindeki enerji maliyetini düşürecek önemli bir adım olacak. Bugün çok kritik bir noktaya geldik artık elektrik fiyatlarının serbestleşmesi bir süreç değil zorunluluk oldu. Çapraz sübvansiyon ile elektriği daha az tüketen geniş toplum kesimi daha çok ödüyor. Sanayi elektriğin kilowattına 17 kuruş öderken meskenler 31 kuruş ödüyor. 

Liberalleşme bu durumu ortadan kaldırabilir. Sanayici aynı fiyatlar ile elektriği kullanırken meskenler de daha ucuza elektrik tüketebilir. Bununla ilgili tüm teknik ve kurumsal altyapı hazır. EPDK'nın kendini düzenleyici bir kurum olmaktan çıkartıp ve denetleyici bir kurum olursa bu hallolacak. Mevcut durumdaki tarifelerde sanayi tüketimi lehine çapraz sübvansiyon uygulanmaktadır. Serbest tüketici limitinde kademeli azalma olması halinde tüketimi düşük seviyede olan meskenlerin maliyet yükü giderek artacaktır. Bizim hesabımıza göre sektördeki liberalleşme bir sene daha yapılmazsa elektriğe yüzde 37 zam gelecek ve bunu 110 liranın altında tüketim yapanlar bunun faturasını ödeyecek. Bu nedenle liberalizasyon süreçlerinin bakanlık tarafından yayınlanan ve tüm yatırımların dayandığı temel olan Türkiye'nin enerji sektörü strateji dokümanındaki takvimde tamamlanması büyük önem taşımaktadır' dedi.

Göçmen, enerji sektöründeki büyümenin bundan sonra önceki dönemlerdeki gibi büyük olmayacağını belirtti. Enerji sektöründe fiyatların düştüğünü, arz fazlası olduğunu ve arz fazlasının 2020-2021 yılına kadar sürmesini beklediklerini, elektrik sektöründe büyümenin bu yıl yüzde 2,5 civarında olmasını öngördüklerini söyleyen Göçmen, 'Türkiye elektrik sektöründe yatırımların sürdürülebilir olması için, sektörün finansal sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması; sektörde bulunan şirketlerin sermaye yapıları ve bilançolarının iyileştirilmesi gerekiyor' dedi.

Türkiye elektrik sektöründe son 10 yılda 64 milyar dolar yatırım gerçekleştirildiğini, Enerjisa'nın bu yatırımların 10-11 milyar dolarını yaptığını söyleyen Göçmen, 'Bu yatırımlar genel olarak yüzde 40 özkaynak, yüzde 60 borç alınarak yapıldı. Hem ülkemiz hem de topluluğumuz için büyük öneme sahip olan enerji alanında önceliğimiz ülkemizin menfaatleri ve ihtiyaçlarıdır. Bu kapsamda stratejimiz; piyasa, arz-talep dengesi, makroekonomik faktörler gibi tüm parametreleri dikkate alarak rasyonel yatırım yapmaktır' dedi.Mehmet Göçmen, 'Büyüyen ve gelişen ekonomimizi destekleyecek, daha verimli, rekabetçi ve sürdürülebilir bir enerji geleceği için yeni teknolojilerin takip edilmesi ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun çözümlerle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında çabaların artırılması kritik öneme sahiptir.

 Enerji verimliliğini, sadece tüketimdeki artış hızını azaltıcı önlemler olarak görmüyoruz. Daha verimli bir enerji geleceği için talebin doğru yönetilebilmesini ve arz-talep dengesinin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya ulaştırılabilmesini sağlayacak yatırımların yapılması gerektiğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu yaklaşımın devam edeceğine olan inancımız tam. Daha verimli, liberal ve şeffaf bir piyasaya mutlaka işlerlik kazandırılmalı, regülasyonlarda öngörülebilirlik güçlendirilmelidir. Liberal bir elektrik piyasasının oluşumu yönünde herhangi bir teknik engel bulunmamaktadır' dedi.

Göçmen, bütün koşulların uygun olması halinde Enerjisa'nın halka arzının en erken 2017 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleşebileceğini de açıklayarak, 'Yatırımlarımız 2016 Nisan'da bitecek. Mevcut regülasyon ve tarife koşulları ile en erken halka arz tarihi 2017 yılının üçüncü çeyreğidir. O döneme kadar FAVÖK'ün mevcut durumda 6-7 katı olan borç seviyesini 4'ün altına düşürmeyi hedefliyoruz' ifadelerini kullandı.Enerjisa CEO’su Yetik Kadri Mert de Enerjisa’nın yatırımları ve operasyonları ile liberalizasyona hazır olduğunu, bu konuda öncü rollerini koruyacaklarını belirterek 'Sabancı Holding olarak, enerjiyi Türkiye’nin en stratejik sektörleri arasında görmekte ve 2005 yılından bu yana enerjiye yaptığımız yatırımlar ile enerji sektörüne önemli katkı sağlamaya devam ediyoruz. 

Enerjisa devrede olan rüzgar, doğal gaz ve hidroelektrik santrallerimizle yaklaşık 2 bin 500 MW kurulu güce sahiptir. Türkiye'nin en büyük serbest üreticisi konumundadır. İnşaat halinde olan 4 üretim projemiz; Tufanbeyli, Bandırma 2, Doğançay, Yamanlı 2016 ilk çeyreği itibariyle tümüyle faaliyete geçecektir. Enerjisa işlettiğimiz 3 büyük dağıtım ve satış bölgesi ile 14 ilde 20 milyon kişiye dağıtım hizmeti sunmaktadır. Tedarik pazarında ise 9 milyonu müşterimizle Türkiye elektrik pazarında liderliğimizi koruyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda rekabetçi portföy yapımız ve yenilikçi yaklaşımlarımız ile sürdürülebilir ve karlı büyümeyi hedefliyoruz. Libaralizasyon için hazırlıklarımızı tamamladık, atılacak adımları bekliyoruz.' dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER