Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Nişantaşı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ekonomi Gazeteciliği başlıklı programa katıldı. Başta iletişim ve iktisadi ve idari bilimler bölümlerindeki öğrencilerin ilgi gösterdiği programda, basın özgürlüğü, medyanın tematikleşmesi ve iyi bir gazeteci olmak için gerekenler masaya yatırıldı.
Özellikle iletişim fakültesi öğrencilerinin mezun olmadan önce sektörde staj yapmaları ve iş bulmaları gerektiğini söyleyen Celal Toprak, “Mezun olduktan sonra iş aramaya çıkan iletişim fakültesi öğrencisi başarısız olur” dedi. İletişim alanından mezun olanlar için en önemli istihdam alanının ekonomi haberciliği olduğunu söyleyen Toprak, “Medya kurumlarında eskiden en kalabalık birim istihbarat olurdu fakat artık ekonomi birimleri daha kalabalık hale geldi. İletişim alanından mezun olanlar için istihdam açısından baktığımızda en önemli alan ekonomi gazeteciliği.
Bu alanda çalışmak isteyen gazetecilerin ekonomiyi takip etmeleri, okul döneminde staj yapmaları ve işlerini okul devam ediyorken bulmaları gerekiyor. Kitle iletişim araçları geliştikçe sokaktaki insan her konuda bilgi sahibi olmaya başladı. Genel bilgi sokaktaki adamda da var. Bir taksi şoförü size dünya ekonomisini yorumlayabiliyor. Ekonomi gazetecisinin bilgisi bir tık daha yukarıda olmalı ki anlattıkları ilgi görebilsin. Okul döneminde alanını belirleyip bu alanda uzmanlaşmaya çalışması lazım. Çünkü ekonomi gazeteciliğinde de bankacılık, finans, otomotiv, gıda ve enerji gibi uzmanlık gerektiren alanlar var” dedi.
“EKONOMİ MUHABİRLİĞİ YAPMAK ÇOK KEYİFLİ”
Gazetelerin ve televizyonların son dönemde ekonomi gazeteciliğine çok önem verdiğini belirten Celal Toprak, “Ben işe başladığımda gazetelerde çeyrek sayfa ekonomi haberine yer verilirdi. Şimdi ise en az yer veren gazetede neredeyse 4 sayfa ekonomi haberi var. Ekonomi televizyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Dijital medyada ekonomiyle ilgili çok sayıda haber mecrası var. Demek ki ekonomiye yönelik bir ihtiyaç sözkonusu. Ekonomi denildiğinde eskiden ‘çarşı, pazar’ gibi kavramlar akla gelirdi. Fakat artık makro düzeyde ülke ve dünya ekonomisi de herkes tarafından merak ediliyor.
Dolar ve Euro’daki iniş çıkışlar evde Ayşe Teyze’den iş adamını kadar herkesi ilgilendiriyor. Durum böyle olunca bu kadar kitlelerle ilgili bir alanın muhabirliği yapmak oldukça keyifli. Bir konut haberi herkes tarafından okunur. Konut fiyatının düşmesi ve yükselmesi, yeni konut projelerinin yapılması, döviz ve altın fiyatları gibi konular insanların ilgisini çekiyor. Ekonomi olmazsa olmazımız haline geldi. Olmazsa olmaz diye nitelendirilen bir alanın gazeteciliği yapmak da çok keyifli” ifadelerini kullandı.
dikgazete.com